DVANAESTI JUNI – IZDVOJENO...

- Ivana Orleanska povela vojsku u prvu opsadu, Anna Frank dobila dnevnik za rođendan, Nelson Mandela osuđen na doživotnu robiju

  • AUTOR: monitor.hr
  • 12.06.2019 - 08:27
  • 117

DOGODILO SE, 12. juni - Francuska povijesna junakinja i svetica Ivana Orleanska je 1429. povela francusku vojsku u svoju prvu opsadu pod gradić Jargeau. Mlada seljanka koja je francuske vojne zapovjednike uvjerila da je doživjela viziju u kojoj joj je Bog rekao da će uz njezinu pomoć francuske snage otjerati Engleze, niti mjesec dana ranije uspješno je vodila Francuze u probijanju opsade Orleansa.

 Anne Frank je 1942. za svoj 13. rođendan na poklon dobila svoj poznati dnevnik. Odmah po dobivanju dnevnika počela je pisati: 'Nadam se da ću Ti moći sve povjeriti... i da ćeš biti velik izvor potpore i utjehe', obraćajući se imaginarnoj prijateljici Kitty. Anne je sa svojom i još jednom obitelji dvije godine boravila u tajnom skrovištu veličine 25 kvadrata, smještenom u amsterdamskoj poslovnoj zgradi Prinsengracht, u kojoj je ranije radio njen otac Otto, a bilo je zamaskirano policom s knjigama. Dvadeset i četiri sata dnevno dvije obitelji boravile su u skrivenom prostoru, a zbog diskrecije jedino što im je preostalo bilo je čitanje, učenje i razgovor.

1967. godine lansirana je sovjetska svemirska misija Venera 4, prva svemirska letjelica koja je uspješno ušla u atmosferu nekog drugog planeta i prikupljene podatke poslala znanstvenicima na Zemlji. Lansirana je prema Veneri raketom Tyazheliy Sputnik (67-058B) s ciljem da prikupi podatke o njenoj atmosferi. Na cilj je stigla u listopadu i uspješno u atmosferi ispustila dva termometra, barometar, radijski visinomjer, atmosferski mjerač gustoće, 11 plinskih analizatora i dva radijska odašiljača. Glavni dio letjelice u sebi je nosio i magnetometar, detektor kozmičkog zračenja, Lyman-alpha spektrometre za detekciju atoma dušika i vodika, te detektore solarnog vjetra. Ona se nakon slanja prvih podataka na Zemlju padobranom počela spuštati kroz atmosferu prema površini, no temperatura znatno viša od očekivane i nevjerojatan pritisak uništili su sondu prije nego je dospjela na površinu, a isto se dogodilo i kasnijim sondama s Venere 5 i 6. No, unatoč 'prisilnom slijetanju' Venera 4 prikupila je neprocjenjive podatke, prvu kemijsku analizu Venerine atmosfere, za koju se ispostavilo da se sastoji od ugljičnog dioksida i malog postotka dušika, te je uspješno izmjerila temperaturu i gustoću atmosfere za koje se ispostavilo da su mnogo više nego se ranije vjerovalo.

Švicarska književnica Johanna Spyri, stvoriteljica lika 'prototipa' švicarske djevojčice po imenu Heidi, autorica popularne dječje zbirke 'Priče za djecu i one koji vole djecu' iz koje su najpoznatija djela 'Heidi, njezine godine učenja i lutanja' i 'Iz švicarskih planina', rođena je u Hirzelu kraj Züricha 1827. godine.

Američki bankar David Rockefeller, najmlađi sin Johna D. Rockefellera Mlađeg i jedini preživjeli unuk poznatog naftnog tajkuna Johna D. Rockefellera, utjecajni nasljednik multimilijarderskog obiteljskog biznisa i globalist s čvrstim vezama s Bilderberg grupom, Trilateralnom komisijom i Vijećem za vanjske odnose, rođen je 1915. godine u New Yorku.

Bivši predsjednik SAD-a George Herbert Walker Bush, otac 43. američkog predsjednika, bivši vojni pilot i sudionik II. svjetskog rata, polaznik Yalea na kojem je diplomirao ekonomiju i postao član kontroverznog bratstva Skull&Bones, osnivač kompanija Bush-Overby Oil Development i Zapata Petroleum Corporation, republikanac koji je obnašao dužnost američkog ambasadora pri UN-u, diplomata u Kini, zagovaratelj Vijetnamskog rata, bivši predsjednik CIA-e i pokretač Zalijevskog rata kao i američke intervencije u Panami, rođen je u Miltonu u Massachusetts u 1924. godine.

Autorica jednog od najpoznatijih osobnih dnevnika u povijesti Anne Frank, nizozemska djevojčica židovskog porjekla koja je svojim neposrednim i iskrenim svjedočenjem o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju, prikazala sve strahote nacističkog režima, rođena je 1929. godine u Frankfurtu na Majni.

Američki glumac i redatelj Timothy Busfield, najpoznatiji po ulozi Eliota Westona u TV seriji Thirtysomething i Dannya Concannona u TV seriji The West Wing, a zapamćen i po ulogama u Revenge of the Nerds I i II, The Byrds of Paradise, Little Big League, Without a Trace, te drugim serijama i filmovima, rođen je u Lansingu u Michiganu 1957. godine.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING