DVANAESTI JULI: IZDVOJILI SMO...

- U Rimu 100. p.n.e rođen vojskovođa, pisac i državnik Gaj Julije Cezar, umro holandski humanista, filozof i filolog Erazmo Roterdamski, rođen italijanski slikar i vajar Amedeo Modigliani, zvanično je otvoren Panamski kanal, na Dobrinji od minobacačke granate ispaljene sa srpskih položaja stradalo 13 civila, a 15 je ranjeno

  • AUTOR: metro, historija, Oslobodjenje,
  • 12.07.2019 - 07:53
  • 85

SVIJET, 12. jula - U Rimu 100. p.n.e rođen vojskovođa, pisac i državnik Gaj Julije Cezar. Poslije pobjede nad svojim suparnicima postao je diktator Rima. Ubijen je u zavjeri pristalica republikanskog uređenja u Senatu 15. marta 44. p.n.e.

1536. Umro holandski humanista, filozof i filolog Erazmo Roterdamski, kritičar papske države i Katoličke crkve.

1682. Umro francuski astronom Jean Picar. Prvi je precizno izmjerio stepen meridijanskog luka i omogućio tačnije izračunavanje poluprečnika Zemlje.

1817. Rođen američki pisac Hanry David Toro, jedan od najboljih američkih esejista. Pisao je protiv ropstva, rata SAD-a protiv Meksika od 1846. do 1848. u korist robovlasničkog Juga, propovijedao je vraćanje prirodi i spajao mistiku, filozofiju prirode i transcendentalizam. Djela: “Život u šumi” (zbirka od 18 eseja), “Dnevnik” (14 knjiga), eseji “Građanska neposlušnost”, “Ropstvo u Massachusettsu”, “Odbrana Johna Browna”.

1854. Rođen američki izumitelj i industrijalac George Eastman. Osnovao je kompaniju Codac, koja je godinama držala monopol u industriji kamera i filma.

1884. Rođen italijanski slikar i vajar Amedeo Modigliani. Veći dio života proveo je u Parizu (1906 - 1920), gdje se uklopio u savremene likovne tokove pariske škole, a proslavio se portretima i ženskim aktovima stilizovanim u izdužene forme.

1904. Rođen čileanski pisac i diplomata Pablo Neruda, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. Hrabro se suprotstavio uvođenju Pinochetove diktature u zemlji.

1910. U avionskoj nesreći poginuo engleski proizvođač automobila i pilot Charles Stewart Rolls, koji je s Frederickom Henryjem Royceom 1906. osnovao kompaniju za proizvodnju automobila Rolls-Royce.

1920. Zvanično je otvoren Panamski kanal, šest godina nakon što je kroz njega prošao prvi brod.

1960. Francuska je priznala nezavisnost kolonija u Africi - Dahomeja, Nigera, Gornje Volte, Obale Slonovače, Čada, Centralne Afrike i Konga.

1979. Gilbertova Ostrva u Tihom okeanu stekla su nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta pod nazivom Republika Kiribati, poslije 87 godina britanske kolonijalne uprave.

1993. Na Dobrinji od minobacačke granate ispaljene sa srpskih položaja stradalo 13 civila, a 15 je ranjeno. Građani su čekali u redu za vodu.

1993. Zemljotres na sjeveru Japana aktivirao je klizišta i pokrenuo džinovske morske talase, u kojima je oko 200 ljudi izgubilo život.

1997. Kubanska vlada, poslije laboratorijskih ispitivanja, potvrdila je da su autentični posmrtni ostaci legendarnog gerilskog vođe Ernesta Che Guevare pronađeni u Boliviji i potom prebačeni na Kubu, na osnovu sporazuma vlada dviju zemalja.

2003. Umro legendarni saksofonista i džez-kompozitor Benny Carter. Tokom 60-godišnje karijere nastupao je s brojnim istaknutim džez-muzičarima, a djela u njegovom aranžmanu izvodili su najslavniji džez-sastavi.

2003. Direktor CIA George Tenet preuzeo odgovornost za tvrdnju da je Irak pokušao da nabavi uranij u Africi, koju je u svom govoru o stanju nacije iznio predsjednik SAD-a George Bush. Tenet je potvrdio da je CIA ozbiljno sumnjala u vjerodostojnost te tvrdnje i da je trebalo da spriječi njeno unošenje u predsjednikov govor.

2006. Nakon što su pripadnici Hezbollaha na jugu Libana oteli dva izraelska vojnika počeo je Libanski rat koji je trajao 34 dana, a završio je 14. augusta. Poginulo je oko 1.400 ljudi: 165 u Izraelu, 1.191 u Libanu. U obje zemlje iz ratnih zona iseljeno oko milion ljudi. Sukob je izbio zbog sporne zone oko Shebaa farme.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING