DVADESET PET GODINA PRVE CAZINSKE/ 503. „SLAVNE“ BRIGADE

- Na Okruglom stolu progovorilo se o djelovanju brigade, o učešću Cazina i Cazinjana u odbrani BiH, kako bi dostignuća bila i naučno valorizovana

  • AUTOR: Mirza Sadiković
  • 17.08.2017 - 12:44
  • 712

CAZIN, 17. augusta - Na današnji dan -  17. avgusta 1992. godine formirana je Prva cazinska, kasnije 503. „slavna“ brigada, jedna od uspješnijih jedinica Petog korpusa, ali i ARBIH. Brojnim prigodama koje su jučer počele u Cazinu, otkrivanjem spomen-ploče i organiziranjem okruglog stola, obilježiće se jubilej brigade, podsjetiti na njen doprinos u odbrani BiH, ali i na doprinos Cazina i Cazinjana, jer se zapravo za ovu jedinicu vezivala cijela općina i svi njeni stanovnici.

Danas se Cazinjani podsjećaju na heroje Cazina i BiH – pripadnike Prve cazinske/ 503. „slavne“, i njen put od Mokreša, kada je prvi put postrojena na današnji dan prije dvadeset i pet godina,  do Sanskog Mosta 1995. gdje je završila svoj historijski hod.

O njenom ratnom putu koji je krenuo sa Grmuško-srbljanskog platoa, preko Bosanske Krupe, Lušci Palanke, dijelova Bosanskog Novog i Ključa, ali i svih dijelova Bihaćkog okruga, te o doprinosu njenih pet hiljada i 600 pripadnika, od kojih su 282 položili živote za odbranu BIH, govorilo se, govoriće se  i podsjećati na brojnim prigodama.

Na Okruglom stolu progovorilo se o djelovanju brigade, o učešću Cazina i Cazinjana u odbrani BiH, kako bi dostignuća bila i naučno valorizovana.

Priča o brigadi  biće nastavljena i u subotu, postrojavanjem njenih pripadnika i podsjećanjem na doprinos Cazina i Cazinjana odbrani Bihaćkog okruga i Bosne i Hercegovine.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING