DVA U JEDAN: LAJČAK U NAŠOJ ZEMLJI I TRODNEVNO ZASJEDANJE VSTV BIH

- Od aktuelnosti u našoj zemlji danas će pažnju medija zasigurno imati posjeta Miroslava Lajčaka, te zasjedanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH...

  • AUTOR: FENA, bh. mediji, rtvusk,
  • 19.06.2019 - 11:36
  • 168

SARAJEVO, 19. juna - Predsjedavajući OEBS-a, ministar inostranih i evropskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak danas i sutra boraviće u posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete, Lajčak će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim i prvim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednikom i članicom Centralne izborne komisije BiH, predstavnicima organizacija civilnog društva i članovima političkih stranaka. Konferencija za medije predsjedavajućeg OEBS-a Miroslava Lajčáka zakazana je za sutra. Lajčak će tokom posjete našoj zemlji predstaviti i izvještaj OEBS-a pod nazivom „Istraživanje OEBS-a o dobrobiti i sigurnosti žena – rezultati za Bosnu i Hercegovinu“.

VSTV BiH počinje trodnevno zasjedanje 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine danas će započeti trodnevno zasjedanje na kojem će između ostalog biti govora o zajedničkom pismu koje su OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili članovima VSTV-a.

U naredna tri dana članovi VSTV-a izjasnit će se o 25 tačka dnevnog reda s tim što će se zajedničko pismo koje su OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili članovima VSTV-a naći na dnevnom redu prvog dana zasjedanja. Strana diplomatska predstavništva navela su u pismu VSTV-u kako uočavaju određene zabrinjavajuće pojave koje negativno utječu na provođenje reformi, a vezane su za oblasti podnošenja imovinskih kartona, ocjenjivanje rada te postupak imenovanja sudija i tužilaca. VSTV BiH upoznat će se u srijedu o informaciji o aktivnostima predsjednika VSTV-a, a bit će održana i kratka prezentacija ključnih pitanja vezanih za VSTV i pravosuđe u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Još uvijek nije poznato da li će VSTV raspravljati o žestokim kritikama koje je OSCE uputio na račun Tužilaštva BiH o upravljanju predmetima ratnih zločina. Naime, dnevni red sjednice objavljen je prije prezentacije izvještaja o upravljanju predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING