DUG SPISAK KRŠENJA RADNIČKIH PRAVA: MOBING, RAD U DANE PRAZNIKA, PREKOVREMENI NEPLAĆENI RAD...

- U izuzetno teškim uslovima danas u trgovinama širom BiH radi 150.000 radnika. Prošle godine na vrhu liste njihovih problema našao se prekovremeni i neplaćeni rad a to je potvrđeno i rezultatima istraživanja "Prava radnica u trgovačkom sektoru“. Prema dobijenim podacima u oba bh. entiteta, problemi se najčešće dešavaju u manjim prodajnim objektima poput kioska, a također se krši pravo korištenja bolovanja i godišnjeg odmora

  • AUTOR: rtvusk,FENA,
  • 18.05.2019 - 16:11
  • 165

SARAJEVO/BIHAĆ, 18. maja - Činjenica je da radnici u sektoru trgovine nemaju pravo na slobodan dan i dalje je to goruća tema u državi, međutim o teškim uslovima rada u trgovinama ipak se ne govori dovoljno. Godinama unazad, mobing je bio naizraženiji problem koji je i danas u velikoj mjeri prisutan. U Sarajevu je ovim povodom održan Okrugli stol na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja fondacije Westminster Foundation for Democracy koji su pokazali koja su to najfrekventnija kršenja prava radnica u sektoru trgovine.

Kršenja prava u oblasti trgovine evidentirana su u manjim prodajnim objektima, kao što su kiosci u kojima ne postoji infrastruktura predviđena pravilnicima. Predstavnici Sindikata trgovine BiH istakli su da se Sindikat od 2012. godine pa sve do sada bavio s više od 1.700 slučajeva kršenja radničkih prava, i da oni trenutno rade na rješavanju problema radnih dana u toku praznika, ali i malih plaća koje su karakterisične za ovaj sektor.

Sve ovo doprinosi, kako je naglašeno, i boljoj poziciji poslodavaca i biznisa kako bi imali radnu snagu s potrebnim vještinama i motivacijom, zbog čega je vrlo bitno da svi ulože napore i da se problem počne rješavati. Situacija nije ništa drugačija ni u Unsko-sanskom kantonu, gdje je jedino u općini Sanski Most zabranjeno raditi vikendom a Gradsko vijeće Bihaća o ovakvoj odluci tek treba raspravljati na Inicijativu vijećnika Socijaldemokratske partije.

U rješavanju ovih i sličnih problema, vrijedi naglasiti, Bosna i Hercegovina ima pomoć i britanske ambasade.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING