DRŽAVNI MINISTAR ŠAROVIĆ OGRANIČIO UVOZ PILEĆEG MESA IZ TURSKE

- Ovu odluku ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović donio je u cilju, kako je navedeno, zaštite domaće industrije...

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 19.08.2019 - 14:11
  • 99

SARAJEVO, 19. augusta - Po zahtjevu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Kancelarija za veterinarstvo BiH ograničila je uvoz pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske.

Ovu odluku ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović donio je u cilju, kako je navedeno, zaštite domaće industrije.

"Ova odluka odnosi se na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u Evropsku uniju i ima za cilj održanje statusa Bosne i Hercegovine kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u Evropsku uniju", izjavio je Šarović.

Mjera o zabrani uvoza posebno je važno ako se zna da, uprkos tome što može da zadovolji domaću potražnju i što je značajan izvoznik, Bosna i Hercegovina više hiljada tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi  iz susjednih zemalja i Turske, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Iz Ministarstva podsjećaju da se domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa posljednjih godina ubrzano razvija. Samo u 2018. godini izvezeno je više od 9.000 tona mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regiona, a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama Evropske unije.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING