DRŽAVA BIH NA STOLU: INZKOVA PRESICA, PREDSJEDNIŠTVO BIH, PIC, NATO, ZASTAVA...

- Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su upoznali političke direktore iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te o procesu konstituisanja vlasti na svim nivoima. Istaknuta je opredijeljenost za ispunjavanje uslova za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji i za nastavak provođenja reformi u BiH. Izraženo je uvjerenje da će, uprkos trenutnoj situaciji, doći do napretka u procesu evroatlantskih integracija BiH

  • AUTOR: rtvusk
  • 05.12.2018 - 19:13
  • 228

SARAJEVO, 5. decembra - Valentin Inzko visoki predstavnik u BiH, na press konferenciji nakon sastanka je istaknuo da BiH mora napraviti hitne korake u izbornom sistemu, koji će ponovo vratiti povjerenje javnosti u integritet izbornog procesa. U suprotnom će provođenje izbora imati sve manje smisla, kazao je Inzko. Osvrnuo se i na proces formiranja vlasti u BIH.

Članovi Predsjedništva BiH Komšić i Džaferović su naglasili da će u narednom periodu prioritet biti ubrzanje procesa integracije BiH u EU i NATO, te provođenje socioekonomskih reformi, koje će osigurati stabilnost i društveno-ekonomski razvoj.

Cilj tih reformi je poboljšati životni standard građana, unaprijediti vladavinu prava i javnu upravu. Izražena je spremnost da se pojačaju napori u borbi protiv korupcije. Članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira su čestitali članovima Predsjedništva BiH Komšiću i Džaferoviću na izboru, te izrazili očekivanje da će brzo doći do formiranja nove vlasti na svim nivoima.

Naglasili su neophodnost ulaganja dodatnih napora u reformskim procesima. Podsjetili su na obavezu poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir te su iskazali čvrstu privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Prethodno je sastanak s članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira napustio Milorad Dodik predsjedavajući  Predsjedništva BiH jer na tom događaju nije bila istaknuta zastava entiteta RS. Njegov čin komentirao je Šefik Džaferović član Predsjedništva BIH.

Na Dodikovo napuštanje sastanka blago je reagirao Valentin Inzko visoki predstavnik u BiH, kazavši da je Zakon o zastavi BiH jasan i precizan. Kada je u pitanju država BiH, kad je u pitanju međunarodna zajednica, onda je tamo prisutna samo jedna zastava, a to je, naglasio je,  ona sa obilježjima BiH.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING