DNEVNI CENTRI ZA USPJEŠAN ODGOJ I OBRAZOVANJE

- Save the Chlidren prije nekoliko godina pokrenuo je formiranje dnevnih centara u pet općina i gradova u BiH. Namjera je bila napuštenoj i djeci sa ulice osigurati privremeno utočište, stručnu te pomoć u obrazovanju. Jedan takav, u sklopu udruženja „Žene sa Une“ djeluje od 2012. godine u Bihaću

  • AUTOR: rtvusk
  • 14.04.2019 - 16:48
  • 228

BIHAĆ, 14. aprila - Korisnici dnevnog centra u Bihaću su djeca predškolske i školske dobi. Uglavnom se radi o mališanima romske populacije, ali i djeci koja su prepuštena ulici. Svakodnevno ovdje nekoliko sati provede oko 15-ero djece. Organiziraju se kreativne radionice, priprema ih se za školu a i onima školske dobi pomaže da lakše savladaju gradivo. Osim toga radi se i na usvajanju životnih navika.

Nekoliko sati dnevno ovdje provede i šestogodišnja Rejhana. Raduje se svakom susretu jer kroz igru, crtanje i pjesmu, uvijek nauči nešto novo. Marljivo uči i jedva čeka polazak u školu.

U proteklom periodu angažirani u Dnevnom centru uspjeli su uključiti desetero djece u obrazovni proces. Za njihov napredak zaslužni su volonteri koji svoja znanja nesebično prenose na ove mališane. Korist je obostrana, jer u radu s njima ovi mladi ljudi stiču vještine potrebne za zvanje koje su odabrali. To je ono što ih najčešće motivira.

U rad sa ovom djecom uključeni su i brojni stručnjaci. Fokus djelovanja dnevnih centara je kvalitet usluga u okviru kojih se radi i sa roditeljima razvijajući njihove vještine kako bi se dijete jednog dana vratilo u funkcionalnu porodicu. 

Iako u bihaćkom Centru trenutno nema djece koja su napuštena i žive na ulici, ovaj sistem pokazao se kao jedno od najboljih rješenja za takvu djecu. Save the Children, vrijedi naglasiti, trenutno trenutno podržava rad sedam dnevnih centara, od kojih se pet nalazi u BiH, a dva u Crnoj Gori.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING