DJEČAK IZBJEGLICA OSVOJIO PRVO MJESTO NA NJUJORŠKOM TAKMIČENJU U ŠAHU

- Nakon što je pobijedio na njujorškom takmičenju u šahu osmogodišnji Tanitoluwa Adewumi, koji je s porodicom došao iz Nigerije, vratio se u sklonište za beskućnike gdje živi s ostalim izbjeglicama

  • AUTOR: klix.ba
  • 25.03.2019 - 14:32
  • 184

 SVIJET SPORTA, 25. marta - Tanitoluwa se predstavlja pod nadimkom Tani, a nedavno je pobijedio na prestižnom njujorškom takmičenju u šahu. Ovaj maleni dječak je pobijedio sve ostale takmičare koji dolaze iz elitnih i naprednih škola te ih treniraju mentori koji su profesionalci u šahu.

Još je impresivnija činjenica da je Tani naučio igrati šah tek prije godinu, a za sebe kaže kako želi biti najmlađi šampion.

 

Tani vježba tri sata svake subote te ponekad igra na laptopu svog oca. Njegov mentor Shawn Martinez vjeruje kako bi Tani za samo dvije godine mogao ostvariti svoj šampionski san.

"On je veoma motivisan, to je nevjerovatno. Radi deset puta više nego obični šahisti, njegov mozak radi brže nego kod druge djece. Jednostavno želi biti bolji", kaže Martinez dodavši kako ga Tani fascinira jer bez puno sredstava postiže svoje ciljeve.

Priču je podržao i Bill Clinton koji je pozvao Tanija da vježba u njegovom uredu u Harlemu.

 

"Ova priča me je razveselila. Tani, u tebi vidim pobjednički duh - ne samo u šahu, nego i u životu. Svaka čast tvojim roditeljima. Navratite u moj ured u Harlemu, volio bih vas upoznati", napisao je Clinton na svom Twitteru.

Tani je svojim uspjehom otvorio vrata novih šansi svojoj porodici te postoji mogućnost da će oni dobiti dom koji traže otkako su otišli iz Nigerije prije dvije godine.

 

 

 

 

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING