DJECA I PRAVOSUDNI SISTEM: OSNAŽENJE INSTITUCIJA I PROCESA RESOCIJALIZACIJE

- U Bihaću su danas boravili predstavnici švedske ambasade i Unicefa u našoj zemlji koji su posjetili kantonalno Tužilaštvo i Centar za socijalni rad Bihać. Program koji provode „Pravda za svako dijete“ traje posljednjih 8 godina a bavi se djecom koja se kao žrtve, svjedoci ili počinitelji krivičnih djela nalaze u pravosudnom sistemu. U njihovu resocijalizaciju uključene su institucije čije jačanje kapaciteta upravo podržava ovaj projekt što je i dovelo do smanjenja maloljetničke delikvencije

  • AUTOR: rtvusk
  • 11.06.2019 - 17:04
  • 188

BIHAĆ, 11. juna - Osnažiti lokalne institucije kako bi se djeca nakon počinjenih kaznenih djela resocijalizirala, te što prije vratila u normalan život, program je koji u procesu zaštite dječijih prava finansijski podržava nekoliko evropskih zemalja. Ovo je izuzetno važan korak u razvoju demokracije i zaštite djece u našoj zemlji, što posljednju godinu dana uključuje i djecu migrante.

Ovaj program koji u BiH zajedno s medjunarodnim institucijama provodi i Biro za ljudska prava iz Tuzle pomogao je profesionalcima koji rade s djecom što je i dovelo do tog da je  pojava maloljetničke delikvencije u našoj zemlji manja od evropskog prosjeka.

Alternativne mjere umjesto institucionalnog smještanja, uz odgojne preporuke gdje maloljetnici rano dobiju viziju o posljedicama učinjenih postupaka, pokazali su se kao dobar način da su recidivisti u kaznenim djelima rijetki. Time je brzi njihov povratak u društvo što je danas prezentirano kroz konkretne slučajeve koji su provedeni u Centru za socijalni rad Bihać.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING