DIREKCIJA ZA REGIONALNE CESTE USK U TEKUĆOJ GODINI SA ZNAČAJNIM INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA

- Prema usvojenom finansijskom planu budžet Direkcije za regionalne ceste USK za ovu godinu nešto je viši od 8 miliona maraka. Uz skoro isti iznos koji nisu potrošili u prošloj godini, na raspolaganju će za održavanje ali i investicije u putne komunikacije u 2019.-oj imati više od 16 miliona maraka. Uz zaključene ugovore prvi radovi trebali bi krenuti i s otvaranjem asfaltnih baza

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.03.2019 - 18:32
  • 467

USK, 12. marta - Oko 700.000 maraka za nastavak radova na obilaznici u Bužimu, 350.000za rekonstrukcije ceste u centru Stijene, izgradnja novog mosta u Baštri, sanacije klizišta, pješačke staze kroz naseljena mjesta, samo su dio od predviđenih 3 miliona maraka u okviru investicija koje su za ovu godinu planirali u Direkciji za regionalne ceste USK. Jedan dio sredstva biće potrošen i za makadamske puteve, što posljednih decenija posebno iščekuju u bosanskokrupskoj Arapuši.

Pored planiranih investicija, radovi bi uskoro trebali početi i kroz realizaciju devet zaključenih ugovora u vrijednosti 3 miliona maraka namijenjenih za vanredno održavanje. Početak građevinske sezone pored mještana, čiji je svakodnevan život vezan uz neriješene putne komunikacije, iščekuju i u Direkciji u kojoj se  svake godine, zbog žalbi na raspisane tendere, ne mogu realizirati planirana sredstva.

Dobra cestovna infrastruktura osnovni je preduslov za razvoj privrede te su investicije u ovaj sektor, posebno na najfrekventniji putnim pravcima, ključna. Tu bi se svakako trebala razmatrati i neasfaltirana cesta prema Štrbačkom buku u NP Una, koja se smatra najvećom smetnjom u razvoju turizma u USK. Iako nije u nadležnosti ove Direkcije, te za njenu sanaciju i nemaju predvidjena sredstva, u saradnji s federalnom Vladom mogao bi se naći način da se turisti, prilikom dolaska, ne voze više makadamskom cestom.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING