DINKO I ŠEMSUDIN NE ŽELE OTIĆI IZ KULEN VAKUFA

- Nakon učešća u projektu „Zajedno učinimo život boljim u BiH“, mještani Kulen Vakufa odlučili su se osnovati Udruženje svih pružatelja turističkih usluga, pod nazivom „Una life Kulen Vakuf“. Želja im je privređivati od vlastitog truda i rada te zadržati mlade, koji trbuhom za kruhom svakodnevno odlaze iz ovog povratničkog, a tokom rata totalno devastiranog bihaćkog naselja

  • AUTOR: rtvusk
  • 18.04.2018 - 10:35
  • 1795

BIHAĆ, 18. aprila - Kulen Vakuf je idealno mjesto za turizam. Rijeka Una i netaknute prirodne ljepote svakog posjetioca ostavljaju bez daha. U takvom okruženju mještani ovog bihaćkog naselja vidjeli su svoju šansu za ekonomski prosperitet i opstanak. Odlučni da djeluju zajedno, nedavno su sa okolnim mjestima  osnovali Udruženje pružatelja turističkih usluga „Una life Kulen Vakuf“.

Kulen Vakuf je prije rata brojao oko 2200 stanovnika, dok ih je danas svega pet stotina. Nedavno je ovo mjesto napustilo preko 120 osoba, kako bi svoju sreću okušali u drugim zemljama. Predsjednik novoosnovanog udruženja, Dinko Bajbutović, ne želi otići. I sam je kao ekonomista deset godina radio za firmu koja se zatvorila. Posvetio se stočarstvu i razvoju turizma na ovom području. I profesor matematike, Šemsudin Topčić, u svojoj struci je radio punih pet godina, nakon čega je postao tehnološki višak. U turizmu vidi novu životnu šansu.

Zahvaljujući Udruženju žena Kulen Vakufa, ovo mjesto odavno je poznato po ljepotama, ljubaznosti i ukusnim tradicionalnim jelima. Predsjednica ovog udruženja, Jasmina Kurtagić, zahvalna je Turističkoj zajednici USK, koja ih je povezala sa Unijom za održivi razvoj, te su tako spoznali brojne mogućnosti  za razvoj njihovog kraja. U ovu priču kaže, žele uključiti sva naselja Ljutočke doline.

U novom udruženju žale što se njihovoj osnivačkoj skupštini nije odazvao niko iz gradske uprave. To ih svakako ne spriječava da realiziraju ono što su naumili. Mještani su svakako zainteresirani upustiti se u novi poslovni izazov.

Cijela Ljutočka dolina bogata je neiskorištenim prirodnim potencijalima. Najbolje to znaju njeni stanovnici, koji žele pridonijeti i razvoju Nacionalnog parka. Oskudijevaju u putnoj infrastrukturi i brojnim pratećim sadržajima kojim bi zadržali buduće turiste, i time ostvarili bolje turističke efekte, ali im ideja ne manjka. Jedan od ciljeva im je agrarni turizam, kako bi iskoristili potencijal ljekovitog bilja i šumskih plodova.

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING