DIGITALIZACIJA BOSANSKOHERCEGOVAČKOG DRUŠTVA – KONFERENCIJA

- Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i kantonalni ministar pravosuđa i uprave Asim Dizdarević učestvuju u radu konferencije “Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva” koja se od 18 do 20 marta održava u Sarajevu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i kompanije GlobalGPS BH d.o.o. Cilj konferencije je upoznavanje bh. društva s pojmom digitalizacije kao generatorom razvoja domaće privrede i stvaranjem boljeg okruženja za investicije i otvaranje prostora investicijama u nove visoko tehnološke projekte

  • AUTOR: rtvusk
  • 19.03.2019 - 17:38
  • 203

SARAJEVO, 19. marta - Cilj konferencije je napraviti presjek stanja u BiH kada je u pitanju digitalizacija i iskorištenost IKT industrije, te inicirati aktivnosti koje će pokrenuti promjene u društvu. Također, namjera konferencije je objasniti da su ovo počeci, koji su nam potrebni da shvatimo u kakvom smo zaostatku u odnosu na zemlje članice Evropske unije, ali i svijeta. Potpredsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković ističe  da je namjera kroz stručne panele pokazati koji su potencijali za investiranje u BiH te koji segmenti nisu obuhvaćeni digitalizacijom.

Zamjenik ministra saobraćaja i komunikacija BiH, Saša Dalipagić je govoreći o informaciono-komunikacijskim tehnologijama kazao da BiH zaostaje za zemljama okruženja, prvenstveno zbog unutrašnjih problema, odnosno uplitanja politike. Dodaje, da je   završena prva faza digitalizacije,  da su druga i treća još uvijek u pripremi i za njih izdvojeno 28 miliona maraka.

Uvođenjem digitalizacije, BiH bi bila u mogućnosti da zaposli između 5.000 i 6.000 mladih ljudi. Stoga je ključno da donosioci odluka i vlasti prepoznaju potrebu provođenja procesa digitalizacije u BiH.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING