DEVETI JULI: IZDVOJILI SMO...

- Umro flamanski slikar Jan van Eyck, jedan od najvećih evropskih slikara 15. vijeka, Španski osvajač Hernán Cortés iskrcao se na obalu Meksičkog zaliva, britanske i kanadske trupe preuzele od Nijemaca u Drugom svjetskom ratu grad Caen u Normandiji,

  • AUTOR: metro, historija, Oslobodjenje,
  • 09.07.2019 - 07:52
  • 126

SVIJET, 9. jula - U Sarajevu 1959. godine umro bh. historičar i književnik Hamdija Kreševljaković. Njegovo cjelokupno djelo, usredsrijeđeno na historiju BiH i njenu kulturu, civilizaciju i zanate, danas se zasigurno smatra najrelevantnijim historijskim štivom o BiH.

1386. U bici kod Zempaha savez švajcarskih kantona potukao je znatno nadmoćniju vojsku Leopolda III Habsburga. Ova bitka zabilježena je u historiji ratovanja kao prva pobjeda pješadije nad konjicom.

1441. Umro flamanski slikar Jan van Eyck, jedan od najvećih evropskih slikara 15. vijeka, začetnik renesansnog realističkog slikarstva u sjevernoj Evropi, tvorac flamanske slikarske škole. Među prvima je počeo da slika uljanim bojama i spojio je gotsku komponentu s duhom renesanse, otkrivajući svijet čula i iskazavši vrhunsko majstorstvo u slikanju detalja.

1519. Španski osvajač Hernán Cortés iskrcao se na obalu Meksičkog zaliva, gdje je osnovao grad Vera Cruz i započeo osvajanje Meksika, koje je okončao 1521. uništenjem carstva Asteka.

1609. Rusko-njemački car Rudolf II, da bi pridobio češke protestante, izdao je povelju o slobodi vjeroispovijesti u Češkoj.

1944. Britanske i kanadske trupe preuzele od Nijemaca u Drugom svjetskom ratu grad Caen u Normandiji, nakon žestokog bombardovanja i jednomjesečnih bitki.

1956. U Concordu u Kaliforniji, rođen Thomas Jeffrey Hanks, američki glumac.

1960. Sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov upozorio SAD da ne intervenišu protiv Kube, jer će u tom slučaju SSSR podržati kubanski narod.

1963. Potpisan sporazum o formiranju Federacije Malezije, u čiji sastav su ušli Malaja, Singapur, Saravak i Sjeverni Borneo. Dvije godine kasnije Singapur je istupio iz Malezije.

1993. Koristeći DNK metodu, britanski naučnici identifikovali posmrtne ostatke ruskog cara Nikolaja II Romanova i članova njegove porodice, koji su ubijeni u ljeto 1918. u Jekaterinburgu.

1997. Bokser Mike Tyson kažnjen zabranom bavljenja sportom na godinu i novčano tri miliona dolara zato što je tokom meča za svjetskog šampiona u teškoj kategoriji 28. juna protivnika Evandera Holyfielda ugrizao za uho.

1998. U Zagrebu umro jugoslovenski reditelj Dušan Vukotić, dobitnik Oscara 1961. za kratki crtani film “Surogat”.

2001. Apelacioni sud u Santiagu suspendovao je proces protiv bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, proglasivši ga mentalno nesposobnim. Pinochet je uhapšen 1998. u Londonu zbog zločina počinjenih u Čileu nakon dolaska na vlast vojnim udarom 1973.

2002. Pripadnici SFOR-a u okolini Foče uhapsili Radovana Stankovića, optuženog za učešće u silovanjima Bošnjakinja 1992. i 1993. Sud BiH ga je osudio na 20 godina zatvora. Stanković je pobjegao 25. maja 2007. iz KPZ-a Foča. Nakon petogodišnjeg skrivanja, ponovo uhapšen 21. januara 2012. i sproveden u zatvor na izdržavanje kazne.

2004. Kantonalni sud u Sarajevu izrekao Miloradu Rodiću kaznu zatvora od pet godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u sarajevskom naselju Grbavica tokom 1992. i 1993. godine. Rodić je 6. jula priznao krivicu za ovu tačku optužnice.

2011. Južni Sudan proglasio nezavisnost, poslije 50 godina sukoba sa režimom u Kartumu u kojima su poginula dva miliona ljudi. Nezavisnost Južnog Sudana je rezultat mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je okončan građanski rat.

2015. Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici koji su počinile snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića i paravojnih jedinica.

2017. Iračka vojska oslobodila Mosul od posljednjih ekstremista ISIL-a koji su pružali otpor u tom iračkom gradu.

IZDVOJENO: Godišnjica smrti Hamdije Kreševljakovića...bio je bosanskohercegovački historičar i književnik.

Hamdija Kreševljaković rođen je 18. septembra 1890. godine u Sarajevu, na Vratniku, u Lubinoj ulici gdje je i odrastao. Radni vijek proveo je u obrazovanju radeći najprije kao učitelj, a kasnije kao nastavnik u sarajevskim školama. Dugo je uporno mnogostranim radom tragao za znanjem i obrazovanjem. Sam je naučio mnoge strane jezike među kojim i turski, koji je toliko dobro savladao da je s lakoćom mogao koristiti arhivsku građu na ovom jeziku. Svoj interes usmjerio je na istraživanje društveno-ekonomskih prilika u BiH u doba Osmanlijske vladavine. Bio je marljiv sakupljač historijske građe koju je, prirođenom sposobnošću da se približi ljudima i uzme od njih usmena kazivanja, predanja ili znanja o događajima i pojavama i da ih, provjerena drugim pouzdanijim podacima upotrijebi kao dragocjeni izvor da naučnu rekonstrukciju važnih isječaka naše prošlosti.

Objavljivao je svoje naučne radove sarađujući bez prekida i, tako reći, bez predaha u edicijama Naučnog društva, Zemaljskog muzeja, Istorijskog društva, Orijentalnog instituta, Zavoda za zaštitu spomenika i Enciklopediji FNRJ. Njegovi glavni radovi su: "Kazandžijski obrt u Bosni i Hercegovini", "Prilozi povijesti bosanskih gradova pod Turskom upravom", "Stari bosanski gradovi", "Stari hercegovački gradovi", "Dženetići - prilog izučavanju feudalizma", "Kapetanije", "Čizmedžijski obrt", "Hanovi i karavan-saraji", "Sarački obrt u starom Sarajevu", te mnoga druga djela od oko 40 radova koja je Kreševljaković objavio.

Hamdija Kreševljaković nije spadao u red onih historičara koji sami izvode teoretske zaključke iz datih podataka, pa nije ni upadao u zamku da podatke prilagođava unaprijed postavljenim teoretskim postavkama. On je znao da pomoću podataka nacrta dobru sliku, ali se nije upuštao u to da je sam interpretira. Stoga je njegovo djelo ostalo kasnijim generacijama kao bogata riznica izvora svake vrste i kao solidna osnova za dalja istraživanja i osvjetljavanja mnogih historijskih problema iz različitih aspekata naučnih potreba društva.

Umro je 9. jula 1959. godine ostavivši za sobom neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj historiografiji.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING