DESETI JULI: IZDVOJILI SMO...

- Umro rimski car Hadrijan, umro španski nacionalni junak El Cid, poslije šestogodišnjeg rata Rusija i Otomansko carstvo sklopili Kučuk-kanardžijski mir, u Beogradu rođen glumac Pavle Vuisić, američki sud osudio bivšeg panamskog diktatora Manuela Noriegu na 40 godina zatvora, snage SFOR-a u Prijedoru uhapsile bosanskog Srbina Milana Kovačevića, optuženog za ratni zločin, a koji je kasnije preminuo u haškom pritvoru...

  • AUTOR: metro, historija, Oslobodjenje,
  • 10.07.2019 - 07:33
  • 94

SVIJET, 10. jula - U selu Smiljani kod Gospića u Hrvatskoj 1856. godine rođen Nikola Tesla, naučnik i pronalazač na polju elektrotehnike i radiotehnike. Od 1884. do 1943. živio je u SAD-u. Patentirao je oko 700 pronalazaka.

138. Umro rimski car Hadrijan. Tokom vladavine izvršio značajne reforme u Rimskom carstvu i utvrdio granice u Germaniji i Britaniji, gdje je podigao bedem za zaštitu od upada Škota. Bio veliki poštovalac grčke kulture i pokrovitelj umjetnosti, pisao stihove, vajao i slikao.

1099. Umro španski nacionalni junak El Cid (Rodrigo Diaz de Vivar), legendarna ličnost španske epske poezije.

1509. Rođen švajcarski teolog francuskog porijekla Jean Calvin, vođa frakcije protestantizma u Genevi.

1609. U Münchenu osnovana Katolička liga kao odgovor na osnivanje Protestantske unije, što je pojačalo tenzije u Njemačkoj koje su dovele do izbijanja Tridesetogodišnjeg rata u centralnoj Evropi.

1774. Poslije šestogodišnjeg rata Rusija i Otomansko carstvo sklopili Kučuk-kanardžijski mir kojim je Turska izgubila Krim, prihvatila rusko-tursku granicu na Bugu i priznala Rusiji pokroviteljstvo nad Vlaškom i Moldavijom kao i nad pravoslavnim podanicima u Turskoj.

1926. U Beogradu rođen glumac Pavle Vuisić, jedan od najcjenjenijih jugoslavenskih glumaca. Glumačka nagrada za životno djelo, koja se dodjeljuje na Filmskim susretima u Nišu, nosi njegovo ime od 1994.

1943. Anglo-američke trupe u Drugom svjetskom ratu iskrcale se na Siciliju.

1953. Sovjetski lider Nikita Hruščov smijenio ministra unutrašnjih poslova Lavrentija Beriju, bliskog Staljinovog saradnika i egzekutora u staljinističkim čistkama. Berija je kasnije uhapšen, osuđen na smrt i strijeljan.

1962. Iz Cape Canaverala lansiran prvi američki telekomunikacioni satelit Telstar, koji je omogućio prenos TV programa preko Atlantskog okeana.

1973. Bahamska ostrva stekla nezavisnost u okviru Britanskog Komonvelta, poslije 190 godina britanske kolonijalne vladavine.

1976. Zbog pucanja ventila u hemijskoj fabrici Ikmeza u blizini Milana, oblak hemijskih materija, među kojima i dioksina, teško zagadio četiri općine. To je bila prva ekološka nesreća te vrste u Evropi.

1992. Američki sud osudio bivšeg panamskog diktatora Manuela Noriegu na 40 godina zatvora jer je dozvolio krijumčarenje droge u Panami.

1995. Vojne vlasti oslobodile iz šestogodišnjeg kućnog pritvora vođu burmanske opozicije i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

1997. Snage SFOR-a u Prijedoru uhapsile bosanskog Srbina Milana Kovačevića, optuženog za ratni zločin. U istoj akciji snage SFOR-a ubile su šefa prijedorske policije Simu Drljaču, optuženog za ratne zločine tokom rata nad Bošnjacima i Hrvatima. Kovačević je umro u haškom pritvoru.

1999. Šest afričkih vlada potpisalo je sporazum o prekidu vatre, čime je okončan građanski rat u Demokratskoj Republici Kongo. Sporazum potpisan bez učešća pobunjeničkih grupa koje su učestvovale u sukobu.

2006. Lider čečenskih separatista Shamil Basayev ubijen u zasjedi kod sela Ekazhevu u Ingušetiji, ruskoj republici koja graniči sa Čečenijom. Bio je najtraženiji čovjek u Rusiji zbog terorizma i masovnih ubistava.

2008. Haški tribunal oslobodio bivšeg makedonskog ministra unutrašnjih poslova Ljubeta Boškovskog, dok je njegov tjelohranitelj Johan Tarčulovski osuđen na 12 godina zatvora.

IZDVOJENO: Biljani, selo koje je ubijeno u jednom danu...Prije 24 godine kod Ključa su ubijena 264 civila Bošnjaka. Među njima je bila tromjesečna beba i još petero djece.

Masakr u Biljanima je stravičan pokolj nad 264 bošnjačkih civila kojeg je sprovela srpska vojska u selu Biljani u općini Ključ10. jula 1992. godine.

Napad na civilno stanovništvo bio je posljedica provođenja "Uputstva o organizovanju i djelovanju organa srpskog naroda u BiH u vanrednim okolnostima od 19. decembra 1991. godine." To uputstvo donio je Glavni odbor SDS-a, a uključivalo je i naredbu Kriznog štaba SO Ključ od 27. i 28. maja 1992. godine koja je zabranjivala napuštanje općine Ključ ili ulazak građana sa drugih područja na područje te općine.

Napad na selo je započeo u ranim jutarnjim satima, 10. jula 1992, a predvodile su ga 17. laka pješadijska brigada srpske vojske u saradnji sa rezervnim i aktivnim policajcima Odjeljenja policije.

Nakon ulaska u selo srpske snage su u zaseoku Brkići naredili da civilno stanovništvo napusti kuće, a potom su odvojili žene i djecu od muškaraca. Muškarci su odvedeni u osnovnu školu u Biljanima, gdje su zatvoreni, a nakon toga izvođeni u grupama od pet od deset, te ubijeni. Jedna grupa muškaraca je prvo mučena, a potom odvedena na lokalitet Lanište, gdje su ubistva nastavljena.

Do sada je na lokalitetima Lanište I, Crvena zemlja I i II, te grobnici Biljani ekshumirano 239 tijela Bošnjaka iz Donjih Biljana, Brkića, Osmanovića, Domazeta, Džaferagića, Čehića, Mešana i Jabukovaca.

Sud BiH je za ove zločine u martu 2005. podigao optužnicu protiv Marka Samardžije, koji je u svojstvu komandira Treće čete saničkog bataljona srpske vojske naredio i učestvovao u masakru.

Dana 3. novembar 2006. Marko Samardžija je osuđen na 26 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, a presudom su potvrđeni navodi iz optužnice o masovnim zločinima protiv bošnjačkih civila.

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING