INFO

 • KARANTEN ZA USK STAVLJEN U FUNKCIJU
 • ZARAZA SE ŠIRI, DNEVNO SE U FEDERACIJI TESTIRA OKO 400 OSOBA
 • VUJANOVIĆ: SVI KOJI DO 23:59 SATI NE KORIGUJU CIJENE NAFTE POČINIT ĆE PREKRŠAJ
 • BH DRŽAVLJANI KOJI SU DOPUTOVALI IZ BEČA ZADRŽANI NA GP IZAČIĆ DO KASNIH POSLIJEPODNEVNIH SATI
 • JOŠ TRI OSOBE S PODRUČJA USK ZARAŽENE KORONAVIRUSOM
 • BiH: POKRENUTA PROCEDURA ZA NABAVKU ČETIRI LIJEKA ZA COVID – 19
 • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ DOBIO DEZINFIKACIONI TUNEL
 • U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA UNSKO-SANSKOG KANTONA
 • SSDMiS: NOVCEM OD ČLANARINA KUPLJENA ZAŠTITNA OPREMA I SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU
 • DANAS U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO SUNČANO VRIJEME
 • U REPUBLICI SRPSKOJ JOŠ 16 POZITIVNIH NA KORONAVIRUS, PRVI SLUČAJEVI U SREBRENICI I TREBINJU

DEMONSTRANTI ISPRED BH. AMBASADE U BEČU: OSLOBODITE VUČJAK, LOGOR SMRTI

- U Beču su jučer održani protesti građana ispred zgrade Ambasade BiH na kojima je zatraženo zatvaranje kampa Vučjaka u kojem migranti žive u nehumanim uvjetima

DEMONSTRANTI ISPRED BH. AMBASADE U BEČU: OSLOBODITE VUČJAK, LOGOR SMRTI

AUSTRIJA, 7. oktobra - U protestima je učestvovalo oko 60 osoba koje su držeći transparente poručile "Oslobodite Vučjak". Demonstranti su protestovali i zbog kriminalizacije dobrovoljnih pomagača i pomagačica koju provode vlasti Unsko-sanskog kantona.

Podsjećamo, njemački humanitarac Dirk Planert i njegova međunarodna ekipa - unatoč ignoranciji Evropske unije i bh. institucija - uspjeli su čak tri mjeseca osigurati medicinsku skrb za izbjeglice te su spriječili humanitarnu katastrofu koja je prijetila kampu, a sada definitivno prijeti za nekoliko sedmica po dolasku zime. Ljekari su protjerani i najavljene su krivične prijave protiv njih iako su bili članovi Crvenog križa.

Demonstracije su prijavili i organizirali austrijski aktivisti za ljudska prava Filis Bilgin i Georg Hochecker, ali i bečki reper i aktivist Kid Pex koji je u septembru donio privatne austrijske donacije u Vučjak. Iako je demonstracija bila pregledna po broju ljudi, na nju je došlo više istaknutih osoba iz bosanskohercegovačke zajednice u Austriji. Prisutan je bio Ahmed Husagić, najpoznatiji austrijski političar bosanskog porijekla, čelnik Socijaldemokratske partije Austrije za pitanja integracija.

Bio je tu i Kemal Smajić, predsjednik Bosanskohercegovačke kulturne platforme, čije manifestacije obično privlače velik broj Bosanaca i Hercegovaca u Austriji. U njegovom emocionalnom govoru podsjetio je na svoj vlastiti izbjeglički put, na dolazak u Beč 1992. godine, kada mu je u bečkom izbjegličkom kampu vraćena vjera u ljudskost.

U emocionalnom govoru Smajić nije kritizirao samo trenutno ponašanje državnih vlasti Bosne i Hercegovine, nego i vlastitu zajednicu u Austriji.

"Upravo mi iz Bosne i Hercegovine znamo da je rat trauma koja se nosi cijeli život. Žalosno je da danas stojimo ispred ambasade Bosne i Hercegovine. Posramljen sam ponašanja i odnosa države, kantona, Federacije, Republike Srpske - svih institucija ove gov***ski vođene države. Ali, posramljen sam i zbog svih onih koji dolaze na žurke i priredbe, pa i one naše, da bi se dobro proveli, ali nisu danas spremni doći ovdje i kao bivše izbjeglice prošetati, doći i izraziti solidarnost novim izbjeglicama, ljudima s kojima dijelimo istu sudbinu", rekao je bivša izbjeglica i danas jedno od najpoznatijih osoba bh. zajednice u Austriji.

Organizatorica Filis Bilgina pročitala je zahtjeve tima Vučjak u kojem se traži hitno rješavanje problema na Vučjaku, dovođenje izbjeglica u ljudski prihvatljive uvjete, te stop kriminalizaciji dobrovoljnih pomagača.

Reper Kid Pex apelirao je na austrijsko društvo, ali i na sve ljude iz bivše Jugoslavije da se prisjete prijateljski ispružene ruke i humanog odnosa Austrije prema ex-yu izbjeglicama devedesetih godina.

"Mi koji smo danas ovdje zastupamo tu, drugačiju Austriju, onu istu čije familije nisu pitale koje ste nacije ili vjere, kada su prihvaćali hrvatske, srpske i bosanske izbjeglice devedesetih godina", rekao je Kid Pex.

Na kraju su ubacili letak sa svojim zahtjevima u poštansko sanduče Ambasade BiH.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING