DEMOGRAFSKA KRETANJA: U TIŠINI GUBIMO ESENCIJU JEDNE DRŽAVE - LJUDE

- Dok se političari nakon izbora još uvijek bave sobom, a ne stvarnim stanjem u državi, građani je u tišini napuštaju. Odlasci koji su na početku najčešće bili motivirani ekonomskim razlozima, sad se događaju zbog besperspektivnosti i razočarenja u pravac kojim BiH ide naprijed. Skupština USK u prošlom sazivu, prema riječima poslanika Nisveta Jusića nije se bavila ovim pitanjem što je bio i razlog pokretanja Inicijative o sazivanju tematske sjednice Skupštine kako bi se problem iseljavanja stavio u fokus rada nove vlasti

  • AUTOR: rtvusk
  • 03.01.2019 - 16:07
  • 840

USK, 3. januara - Za sjednicu Skupštine koja je bila zakazana za 28. decembar te potom nije održana, zastupnik Nezavisnog bloka Nisvet Jusić pripremio je Incijativu po kojoj bi se, demografskim kretanjima, stanju nataliteta i mortaliteta, posebno iseljavanju mladih posvetila posebna tematska sjednica.

Pitanje demografskog pustošenja ne samo USK već cijele BiH nije prepoznato kao gorući problem kojim se vlast već uveliko trebala baviti, ističe Jusić. Ažurnost i što hitnije mjere nužne su kako bi se zadržali oni koji još uvijek ne žele otići.

Iako su sve rjeđi, posebno u manjim sredinama, upravo za njih vlast bi morala ponuditi konkretna rješenja u podizanju kvalitete života. Dok se napredne zemlje za ekonomsku stabilnost bore uvozom radne snage, BiH još uvijek nije našla način da zadrži svoj najveći potencijal, onaj ljudski.

Bez strukturnih reformi u svim oblastima, i to što prije, sve je manje onih optimističnih koji vjeruju u bolju budućnost.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING