DELEGACIJA VLADE USK I GRADA BIHAĆA POSJETILA POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA NA PLITVIČKIM JEZERIMA

- Delegacija Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi USK-a, Grada Bihaća i JP Vodovod Bihać u pratnji svojih domaćina, načelnika Općine Plitvička Jezera, direktora JKP Vodovod Korenica i sekretara Nacionalnog parka Plitvička jezera, posjetila je danas mobilni prečistač otpadnih voda u Rastovači kod Plitvičkih Jezera koji prečišćava i otpadne vode iz Rastovačke pećine u NP Plitvička jezera za koje se do sada pretpostavljalo da slivom podzemnih voda mogu biti realna prijetnja kvaliteti vode izvorišta Klokot. Ovim prečistačem sve otpadne vode se filtriraju pa su time otklonjene sve sumnje o daljem zagađenju voda koje se slijevaju na bihaćko područje

  • AUTOR: rtvusk
  • 22.05.2019 - 18:20
  • 203

PLITVIČKA JEZERA, 22. maja - Jama Rastovača, u žiži je javnosti grada Bihaća budući da svojim onečišćenjem prijeti izvorištu Klokot kod Bihaća. Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, resorni kantonalni ministar Adnan Alagić i Damir Felić, direktor bihaćkog Vodovoda Damir Felić obilaskom ovoga privremenog montažnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iz domaćinstava i hotelsko-ugostiteljskih objekata, u naselju Rastovača, na području NP Plitvička Jezera uvjerili su se u njegov rad zahvaljujući kojem će čista voda ubuduće odlaziti i u jamu Rastovaču.

Kako je ovom prilikom svojim gostima kazao Ante Kovač, načelnik Općine Plitvička Jezera u planu je izgradnja kanalizacionog sistema od Korenice do Rakovice. Sa druge strane granice, kako je istaknuto tokom današnje posjete, tri konsultantske firme, među kojima i jedna iz Bihaća uskoro počinju izradu Studije utjecaja na izvorište Klokot i zaštitinih zona sa obje strane granice. Ovom studijom bit će utvrđeni svi potencijalni zagađivači izvorišta Klokot koji se nalaze u zaštitnoj zoni, poput bivšeg vojnog aerodroma Željava, okolnih naselja i divlje deponije.

Uz naš prečistač otpadnih voda, stavljanje u funkciju ovoga mobilnog prečistača Rastovača za Bihać je od izuzetne važnosti jer dobijamo dodatnu zaštitu izvorišta Klokot koje je za ovaj grad strateška priča i čiji kvalitet mora biti na nivou kako bismo i dalje pili čistu vodu bez straha od eventualnih zagađenja, naglasio je gradonačelnik Fazlić.

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING