DANAS ODRŽANA 20. REDOVNA SJEDNICA VLADE USK-A

- U Bihaću je danas održana 20. redovna sjednica Vlade USK-a. Razmatrani su programski i finansijski planovi nekoliko kantonalnih institucija i ustanova. S tim u vezi, ministri su dali podršku ovogodišnjem revidiranom poslovanju Unsko- sanskih šuma čiji planirani prihod iznosi 35,5 miliona KM. Zeleno svjetlo dato je radnim izvještajima Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći, te Kantonalne uprave za inspekcijske poslove . Uz dosta prijedloga i sugestija analizirano je planirano poslovanje bihaćkog Doma zdravlja. Pred novim rukovodstvom ove ustanove dosta je problema, od iznalaženja dodatnih sredstava, ulaganja u opremu, te racionalnizacija kadra

  • AUTOR: rtvusk
  • 15.03.2019 - 16:37
  • 306

BIHAĆ, 15. marta -  Pred novim menadžmentom Doma zdravlja u Bihaću veliki je izazov. Iako planirani prihodi,  od oko 8 miliona i 750 hiljada maraka obećavaju pozitivno poslovanje , da bi se ostvarili treba povećati broj usluga, uložiti u novu opremu, te ojačati rad timova porodične medicine.

Drugi problem je nezakonito i prekomjerno zapošljavanje,  prije svega nemedicinskog kadra. Naime, od 283 uposlena – 69 % su zdravstveni dok ostatak , od 31 procenta , čine nemedicinski radnici. Tome se , dodaje ministrica, mora stati ukraj..

Kadar, u ovom slučaju  nedostajući, predstavlja otežavajuću okolnost u radu ŠPD Unsko - sanske šume. Potrebna im je radna snaga za sječu drveta koju dodatno angažuju kao sezonske radnike posredstvom izvođača radova. Da bi izbjegli dodatne  troškove planiraju formirati vlastite timove. Inače, planirani prihodi USŠ u ovoj godini su 35,5 miliona maraka, ali je dobit mala zbog niske planirane sječe i predviđena je u iznosu od oko 79.800 KM. Izraženo zanimanje ministara izazvala je Informacija o vršnjačkom nasilju u školama u USK-u. U prošloj godini došlo je do značajnog povećanja, u odnosu na 2017-u godinu. Evidentirana je 61 žrtva koje su bile fizički ili psihički zlostavljane .

Šiljdedić dodaje da su ovo tek prijavljeni slučajevi , što ukazuje da je nasilje vjerovatno i veće. Naglašena je potreba za pojačanom prevencijom svih faktora u zajednici od policije, škole, socijalnih radnika i najviše porodice. Samo na taj način može se suzbiti ovaj vid nasilja, koji sve više poprima i nove odnosno oblike virtualnog zlostavljanja.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING