DANAS NOVI RAZGOVOR ZAEVA I CIPRASA: MAKEDONSKI PREMIJER ODABRAO NAZIV ZA SVOJU ZEMLJU

- Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija

  • AUTOR: faktor.ba
  • 12.06.2018 - 10:08
  • 580

Makedonski i grčki premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras i danas će ponovo razgovarati o budućem imenu Makedonije, a prema najavama korak su do dogovora.

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kocijas izjavio je kako je Zaev odabrao ime za ovu bivšu jugoslovensku republiku, te da je u pitanju jedan od tri preostala prijedloga posrednika UN-a Metjua Nimica - Republika Gornja Makedonija, Republika Nova Makedonija i Republika Sjeverna Makedonija.

Kocijas je odbio da navede koje je tačno ime odabrao makedonski premijer, ali je u intervjuu za televiziju "Kontra" ocijenio da je jučerašnji telefonski razgovor bio "odlučujući korak" za rješavanje dugogodišnjeg spora.

Razgovor dvojice premijera uslijedio je poslije desetodnevnog "ćorsokaka" u koji su pregovori zapali nakon što je objavljeno da su strane na korak od dogovora oko budućeg imena Makedonije.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt vijeka potresa odnose dvije države mogao biti riješen do ljeta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Već 27 godina UN pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje za naziv Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije još od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING