DANAS NOVI RAZGOVOR ZAEVA I CIPRASA: MAKEDONSKI PREMIJER ODABRAO NAZIV ZA SVOJU ZEMLJU

- Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija

  • AUTOR: faktor.ba
  • 12.06.2018 - 10:08
  • 687

Makedonski i grčki premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras i danas će ponovo razgovarati o budućem imenu Makedonije, a prema najavama korak su do dogovora.

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kocijas izjavio je kako je Zaev odabrao ime za ovu bivšu jugoslovensku republiku, te da je u pitanju jedan od tri preostala prijedloga posrednika UN-a Metjua Nimica - Republika Gornja Makedonija, Republika Nova Makedonija i Republika Sjeverna Makedonija.

Kocijas je odbio da navede koje je tačno ime odabrao makedonski premijer, ali je u intervjuu za televiziju "Kontra" ocijenio da je jučerašnji telefonski razgovor bio "odlučujući korak" za rješavanje dugogodišnjeg spora.

Razgovor dvojice premijera uslijedio je poslije desetodnevnog "ćorsokaka" u koji su pregovori zapali nakon što je objavljeno da su strane na korak od dogovora oko budućeg imena Makedonije.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt vijeka potresa odnose dvije države mogao biti riješen do ljeta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Već 27 godina UN pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje za naziv Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije još od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING