DANAS JE MEĐUNARODNI DAN BUBREGA: MOTIV VIŠE ZA BOLJU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU BUBREŽNIH BOLESNIKA

- Već trinaest godina svakog drugog četvrtka u martu obilježava se Međunarodni dan bubrega kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja zdravlja bubrega. Hronična bolest bubrega je ozbiljni javnozdravstveni problem širom svijeta, s nepovoljnim ishodima koji mogu dovesti da zatajenja bubrega i preuranjene smrti. Stoga je za sve dijalizirane bubrežne bolesnike transplantacija bubrega trajno rješenje kako bi se izliječili od ove bolesti i mogli normalno živjeti

  • AUTOR: rtvusk
  • 14.03.2019 - 17:18
  • 169

USK, 14. marta - Albert Fazlijaj iz Bihaća jedan je od 120 hroničnih bubrežnih bolesnika u USK, koliko okuplja istoimeno udruženje.

Sedamnaest godina bio je ovisan o hemodijalizi bubrega a prije godinu i pet mjeseci u UKC u Tuzli uspješno mu je transplantiran bubreg, i kaže, dobro se osjeća. Od donošenja Zakona o kadaveričnoj transplantaciji organa u BIH po pitanju transplantacije nisu učinjeni značajniji pomaci jer su pacijenti i dalje prinuđeni sami prikupljati sredstva za operativne zahvate, dodaje naš sagovornik.

Novi Dijalizni  centar u Cazinu još nije počeo sa radom, iako je svečano otvoren prije blizu pet mjeseci. Jedini centar u USK koji je u funkciji je Odsjek za hemodijalizu u Bihaću, koji opslužuje  oko 100 pacijenata. Da je stanje u zemlji teško i alarmirajuće, kada su u pitanju bubrežni bolesnici i dijalizni centri, pokazuje upozorenje Udruženja ljekara  za dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH. Naime, oni su prije nekoliko dana sa godišnje Skupštine Udruženja pozvali sve relevantne institucije u BiH da hitno poboljšaju kvalitet dijaliznog liječenja u BiH.

Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH, zabrinuto je stanjem u kojem se nalaze dijalizni centri, ali i pacijenti - bubrežni bolesnici. Upozoravaju na lošu kadrovsku situaciju, zastarjelu opremu, prostorne kapacitete, ali i mnoge druge probleme.  I naravno ovo nije jedini problem sa kojima se suočavaju bolesnici, ali i dijalizni centri.

U Udruženju bubrežnih bolesnika USK također ističu da u transplantaciji vide jedini spas. Apeliraju na vlasti da u tom pogledu učine dodatne napore. U BiH koja ima oko 3000 bubrežnih bolesnika, broj oboljelih se svake godine povećava za oko deset posto.   


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING