DANAS JE 25. MAJ - ZABORAVLJENI DAN MLADOSTI BIVŠE SFR JUGOSLAVIJE: KAKO SE OVAJ PRAZNIK NEKAD PROSLAVLJAO

- Odluka da se ovaj dan obilježava kao Dan mladosti, donesena je na inicijativu Josipa Broza i Centralog komiteta Narodne omladine Jugoslavije 1957. godine.

  • AUTOR: Avaz
  • 25.05.2018 - 15:08
  • 854

SARAJEVO, 25.maja - Danas je 25. maj, dan koji se s ushićenjem proslavljao širom bivše Jugoslavije kao Dan mladosti.

Odluka da se ovaj dan obilježava kao Dan mladosti, donesena je na inicijativu Josipa Broza i Centralog komiteta Narodne omladine Jugoslavije 1957. godine.

Prva Štafeta mladosti krenula je 5. maja 1957. iz Kumrovca, Titovog rodnog mjesta, a svake naredne godine iz drugog grada, simbolično obilježavajući značajne datume i događaje iz historije Jugoslavije. 

Mada zvanični podaci govore da je Josip Broz rođen 7. maja 1892. godine u Kumrovcu, prvi put svečanu proslavu Titovog rođendana organizirao je Centralni komitet Saveza komunističke omladine Jugoslavije 25. maja 1945. 

Inače, istog datuma godinu ranije je počeo desant na Drvar (Operacija Konjički skok) - njemačka akcija, čiji je cilj bio da se zarobi Josip Broz i da se ukloni vodstvo partizanskog pokreta u Jugoslaviji. 

Cilj operacije bio je da se uništenjem središnjih štabova i ustanova nanese težak udarac NOVJ, što bi oslobodilo krupne njemačke snage s Balkana za manevarsku upotrebu. Tito se uspio spasiti prilikom desanta njemačkih padobranskih jedinica. 

Štafeta mladosti, posljednji put je nošena 1987., iste one godine kada je vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević, a 1988. je posljednji put održana priredba u čast Dana mladosti. 

Doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant Oružanih snaga i čelnik Pokreta nesvrstanih - Josip Broz Tito, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina, umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING