DANAS JE 15. MAJ - MEĐUNARODNI DAN PORODICE

- Generalna skupština UN-a je 1993. odlučila 15. maj proglasiti Međunarodnim danom porodice, želeći da istakne važnost porodičnog života i porodice kao osnovne društvene zajednice

  • AUTOR: klix.ba
  • 15.05.2019 - 09:51
  • 128

MEĐUNARODNI DAN PORODICE, 15. MAJA - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH žele potaknuti djelovanje svih nadležnih institucija da pruže podršku u unapređenju porodičnog života. 

Najveći problemi porodica u BiH su neadekvatna socijalna i ekonomska sigurnost, u velikom broju neriješena zdravstvena zaštita, posebno porodilja, visoki postotak razvoda brakova, pad nataliteta i prirodnog priraštaja. 

Naročito su izraženi problemi porodica s invalidnim članom ili porodica s više djece, a kao pošast današnjeg doba javlja se nasilje u porodici. 

Za rješavanje ovih problema potrebno je da relevantne institucije više brinu o porodici i njenim potrebama u svim segmentima života, posvete više pažnje planiranju porodice, poboljšanju reproduktivnog zdravlja žena i mladih, smanjenju siromaštva, jačanju odgovornosti očeva u porodici i pozicije žene u društvu, zajednici i porodici, populaciji starih, invalidnih i marginaliziranih osoba.  


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING