DANAS GLASANJE O UKIDANJU LJETNOG I ZIMSKOG RAČUNANJA VREMENA

Inicijativa je pokrenuta nakon što je analizom utvrđeno da promjena računanja vremena za jedan sat negativno utiče na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i bezbjednost u saobraćaju

  • AUTOR: nezavisne.com
  • 08.02.2018 - 12:57
  • 607

BRISEL, 8. februara - Članovi Evropskog parlamenta danas će diskutovati i glasati o prijedlogu da se ukine zimsko i ljetno računanje vremena u EU.

Inicijativa je pokrenuta nakon što je analizom utvrđeno da promjena računanja vremena za jedan sat "negativno utiče na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i bezbjednost u saobraćaju".

U saopštenju na veb sajtu Evropskog parlamenta navodi se da će poslanici vjerovatno pozvati Evropsku komisiju da predloži ukidanje prakse da se kazaljke pomjeraju svakih šest mjeseci po jedan sat unaprijed, odnosno unazad.

Prijedlog rezolucije sastavila je Karima Deli iz Komisije za saobraćaj i turizam.

U tekstu se navodi da brojne naučne studije nisu pronašle dokaze za bilo kakve pozitivne efekte promjene računanja vremena dva puta godišnje, dok građanske inicijative ukazuju na primjedbe građana zbog negativnih posljedica.

Istraživanja su pokazala da promjena računanja vremena povećava rizik od srčanih problema kod starijih osoba, dok broj saobraćajnih nesreća raste za trećinu, a djeca ostvaruju slabije rezultate u školi.

Neke zemlje, poput Islanda, Bjelorusije i Turske, već su ukinule ljetno i zimsko računanje vremena.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING