DAN UNSKO-SANSKOG KANTONA: DELEGACIJA USK-A POSJETILA MJESTO POGIBIJE VISOKE DELEGACIJE KOJU JE PREDVODIO DR. IRFAN LJUBIJANKIĆ

- U okviru manifestacije Dana Unsko-sanskog kantona, tradicionalno, i ove godine je obilježena godišnjica pogibije visoke državne delegacije 1995. godine u Slunju u Republici Hrvatskoj, koju je predvodio dr. Irfan Ljubijankić, tadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Spomen obilježje kod Slunja posjetili su članovi porodica nastradalih i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Kantona

  • AUTOR: rtvusk
  • 26.05.2019 - 17:38
  • 293

USK, 26. maja - Datum 27. maj, Dan Unsko-sanskog kantona, ujedno se obilježava i kao dan tragične pogibije visoke državne delegacije BiH, predvodjene dr. Irfanom Ljubijankićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova BiH.

Dr. Irfan Ljubijankić imao je nemjerljiv doprinos u formiranju USK, a nakon sjednice na kojoj je on konstituiran, helikopter sa visokom državnom delegacijom oboren je od strane neprijateljskih snaga iz okupiranog područja Republike Hrvatske. Danas je upriličeno podsjećanje na ovaj tragični momenat iz vremena borbe protiv agresora, a delegaciji iz USK pridružio se i Jure Katić, gradonačelnik Slunja.

O tim teškim danima za USK i BiH ratne 1995. godine, kao i o liku i djelu rahmetli dr. Irfana Ljubijankića, govorili su na mjestu pogibije članovi delegacije iz USK.  Ovom prilikom Agan Bunić predsjedavajući Skupštine USK posebno je apostrofirao da je na ovom mjestu stradala državna delegacija, te bi ovaj datum trebalo obilježavati uz državne počasti i bržu izgradnju spomen parka.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić ostao je dostojanstven i vratio fokus na današnji dogadjaj kada je prije dvadeset i četiri godine ubijen dr. Irfan Ljubijankić  - tadašnji ministar vanjskih poslova BiH, Izet Muhamedagić- zamjenik ministra pravde BiH, Mensur Šabulić - tadašnji savjetnik u veleposlantvu BiH u Zagrebu i Fadil Pekić - lični pratilac dr. Ljubijankića.

Za rušenje helikoptera u kojem se nalazila najviša državna delegacija i ubistvo jednog od najvećih sinova Bosne, dr. Irfana Ljubijankića, još uvijek niko odgovarao, niti je procesuiran.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING