INFO

 • NA AERODROM SARAJEVO SUTRA STIŽE MEDICINSKA POMOĆ TURSKE ZA BIH
 • UVAŽIMO PREPORUKE I SAVJETE WHO BIH: ČUVAJMO SEBE I DRUGE...
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO VRIJEME UZ MALU OBLAČNOST
 • MUSLIMANI VEČERAS OBILJEŽAVAJU MUBAREK NOĆ LEJLETU-L-BERAT
 • ODLUKOM BANJALUČKE BISKUPIJE PRESTAJE SA RADOM SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA KŠC-A U BIHAĆU
 • USK: POTVRĐENA ČETIRI NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM
 • U FBIH 15.331 OSOBA OSTALA BEZ POSLA OD POČETKA PANDEMIJE
 • INSPEKCIJA NA POSLU: UTVRĐENE NEPRAVILNOSTI ZA 22 SUBJEKTA, SLIJEDE PREKRŠAJNI NALOZI
 • FBIH: NALOZI ZA ISPLATU INVALIDNINA UPUĆENI SU BANKAMA
 • BIHAĆ: PRIGODNO OBILJEŽENA GODIŠNJICA RATNOG ODREDA ZA SPECIJALNA DEJSTVA

DAN KOJI SE MORA PAMTITI: DAN KADA JE PROPAO JOŠ JEDAN PLAN O BRZOM ZAUZIMANJU BIHAĆA

- Na današnji dan, 6.februara 1994. godine počela je jedna od najžešćih ofanziva agresora na Bihaćki okrug, koja je trajala do marta iste godine. Cilj agresora bio je protjerivanje snaga Petog korpusa Armije RBiH sa Grabeškog i Grmuško-srbljanskog platoa, ulazak u kanjon Une, zauzimanje Hidroelektrane „Kostela“ i presijecanje komunikacije Bihać - Cazin. Podršku agresoru dala je i Narodna odbrana tzv. Autonomne pokrajine „Zapadna Bosna“ na čijem čelu se nalazio osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić. Herojskim i nadljudskim naporima jedinica 5. korpusa spriječeno je ostvarivanje ciljeva neprijatelja

DAN KOJI SE MORA PAMTITI: DAN KADA JE PROPAO JOŠ JEDAN PLAN O BRZOM ZAUZIMANJU BIHAĆA

USK, 06. februara - Ofanziva srpskih snaga planirana je i pripremljena u Komandi Glavnog štaba Vojske tzv. Republike Srpske, a provele su je jedinice 1. i 2. krajiškog korpusa.

Nakon intezivne artiljerske vatre kojom su bile izložene jedinice 501. Slavne i 503. Slavna brdske brigade 5. korpusa, prigradska i gradska naselja Bihaća, te rubni dijelovi Cazinske općine, u jutarnjim satima otpočeo je napad pješadije i oklopno-mehaniziranih jedinica agresorskih srpskih snaga.

Pravci napada bili su: kasarna Grabež - naselje Spahići, Drenovo Tijesno - kota Hasin vrh, Drenovo Tijesno - Vršak i kasarna Grabež – Greben. Jedinice 5. korpusa  pružile su maksimalan otpor i onemogućile brze prodore neprijateljskih snaga. Prvih dana zahvaljujući neprekidnoj artiljeriskoj pripremi i konstantnim pješadijskim napadima, srpske snage imale su određeni uspjeh. Vođene su svakodnevno nadljudske borbe koje su rezultirale gubicima na obje strane.

Uvođenjem u borbu  i drugih jedinice 5. korpusa neprijatelj je zaustavljen i krenulo se u kontranapad. Srpski vojni i politički vrh se morao pomiriti sa činjenicom da je plan o brzom zauzimanju Bihaća propao.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING