DAN KOJI SE MORA PAMTITI: DAN KADA JE PROPAO JOŠ JEDAN PLAN O BRZOM ZAUZIMANJU BIHAĆA

- Na današnji dan, 6.februara 1994. godine počela je jedna od najžešćih ofanziva agresora na Bihaćki okrug, koja je trajala do marta iste godine. Cilj agresora bio je protjerivanje snaga Petog korpusa Armije RBiH sa Grabeškog i Grmuško-srbljanskog platoa, ulazak u kanjon Une, zauzimanje Hidroelektrane „Kostela“ i presijecanje komunikacije Bihać - Cazin. Podršku agresoru dala je i Narodna odbrana tzv. Autonomne pokrajine „Zapadna Bosna“ na čijem čelu se nalazio osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić. Herojskim i nadljudskim naporima jedinica 5. korpusa spriječeno je ostvarivanje ciljeva neprijatelja

  • AUTOR: rtvusk
  • 06.02.2019 - 14:52
  • 398

USK, 06. februara - Ofanziva srpskih snaga planirana je i pripremljena u Komandi Glavnog štaba Vojske tzv. Republike Srpske, a provele su je jedinice 1. i 2. krajiškog korpusa.

Nakon intezivne artiljerske vatre kojom su bile izložene jedinice 501. Slavne i 503. Slavna brdske brigade 5. korpusa, prigradska i gradska naselja Bihaća, te rubni dijelovi Cazinske općine, u jutarnjim satima otpočeo je napad pješadije i oklopno-mehaniziranih jedinica agresorskih srpskih snaga.

Pravci napada bili su: kasarna Grabež - naselje Spahići, Drenovo Tijesno - kota Hasin vrh, Drenovo Tijesno - Vršak i kasarna Grabež – Greben. Jedinice 5. korpusa  pružile su maksimalan otpor i onemogućile brze prodore neprijateljskih snaga. Prvih dana zahvaljujući neprekidnoj artiljeriskoj pripremi i konstantnim pješadijskim napadima, srpske snage imale su određeni uspjeh. Vođene su svakodnevno nadljudske borbe koje su rezultirale gubicima na obje strane.

Uvođenjem u borbu  i drugih jedinice 5. korpusa neprijatelj je zaustavljen i krenulo se u kontranapad. Srpski vojni i politički vrh se morao pomiriti sa činjenicom da je plan o brzom zauzimanju Bihaća propao.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING