ĐAČKI DOM U BORIĆIMA SPREMAN ZA POVRATAK I SMJEŠTAJ MIGRANATA I IZBJEGLICA

- Nakon mjesec dana građevinskih radova stvoreni su uslovi za povratak migranata u Đački dom u Borićima

  • AUTOR: rtvusk
  • 03.01.2019 - 10:35
  • 840

BIHAĆ, 3. januara - Danas će ovdje biti smještena prva grupa od 200 osoba, uglavnom porodica sa djecom koji su dosad boravili u privatnim hotelima i hostelima.

Oni će biti smješteni na drugom i trećem spratu, a za nekoliko dana kada se dovrše radovi na prvom spratu, uselit će se dodatnih 230 migranata. U konačnici kapacitet Doma će biti oko 430 osoba, uz dodatnih stotinjak koji bi bili kroz izvjesno vrijeme smješteni u kontejnerima. Objekt je u potpunosti adaptiran njihovim potrebama - izgrađeni su novi sanitarni čvorovi, provedena voda i iznova urađena elektrifikacija. Slijedi priključak na kanalizaciju odnosno vodovodnu i elektro mrežu. U međuvremenu, električna energija obezbjeđuje se uz pomoć agregata, a sobe se zagrijavaju grijalicama.

Rekonstrukciju Doma finansirala je Međunarodna organizacija za migracije koja će nastaviti voditi brigu o uslovima njihovog  boravka. Liječnička pomoć zadaća je UNHCR-a i  partnera, ovdašnjih medicinskih ustanova, dok se za ishranu migranata brine Crveni križ.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING