CLINTON POSTAO PISAC: GLAVNI LIK ROMANA ŽENA UBICA IZ BIH

- Američki dnevni list Newsday napisao je da je glavni lik romana "progonjena strahotama koje su ona i njena porodica preživjeli od bosanskih Srba"

  • AUTOR: faktor.ba
  • 07.06.2018 - 17:51
  • 530

Novi roman Billa Clintona i poznatog autora trilera Jamesa Pattersona pod nazivom "Predsjednik je nestao" za glavni lik ima trudnu ženu, vegetarijanku iz BiH, koja je istovremeno i ubica, prenosi BIRN.

Britanski list Independent je u svom osvrtu kritizirao lik koji su stvorili Clinton i Patterson.

- Bivši predsjednik i najprodavaniji pisac smislili su apsurdan triler u kome se pojavljuje jedan od najbesmislenijih likova ubica u knjigama - navodi se u osvrtu na knjigu.

Priča romana "Predsjednik je nestao" prati američkog diplomatu koji se vraća u BiH 20 godina nakon kraja rata i genocida u Srebrenici, u kome je život izgubio njegov prijatelj i kolega.

Američki dnevni list Newsday napisao je da je glavni lik romana "progonjena strahotama koje su ona i njena porodica preživjeli od bosanskih Srba".

Još jedan lik u knjizi jeste fiktivni lider bosanskih Srba koji "prijeti da će BiH raskomadati u krvavoj borbi za vlast".

Magazin Time je napisao da je teško ne primijetiti paralele između izmišljenog američkog predsjednika iz knjige (Jonathana Lincolna Duncana) i jednog od autora romana (Billa Clintona) iako je, za razliku od stvarnog bivšeg predsjednika, lik iz knjige proslavljeni ratni heroj.

Clinton je u novembru 1995. godine bio domaćin u mirovnim razgovorima koji su doveli do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Savjetodavno vijeće za BiH – neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu – nedavno je Clintonu, za njegovo "predano vodstvo u okončanju genocida i etničkog čišćenja u BiH", dodijelilo nagradu za životno djelo.

Clinton nije prvi američki diplomata koji se bavio BiH u svom romanu – Matthew Palmer, bivši direktor američkog Državnog sekretarijata za pitanja Južne i Centralne Evrope, objavio je 2016. godine triler pod nazivom "Vuk iz Sarajeva".

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING