CLINTON POSTAO PISAC: GLAVNI LIK ROMANA ŽENA UBICA IZ BIH

- Američki dnevni list Newsday napisao je da je glavni lik romana "progonjena strahotama koje su ona i njena porodica preživjeli od bosanskih Srba"

  • AUTOR: faktor.ba
  • 07.06.2018 - 17:51
  • 627

Novi roman Billa Clintona i poznatog autora trilera Jamesa Pattersona pod nazivom "Predsjednik je nestao" za glavni lik ima trudnu ženu, vegetarijanku iz BiH, koja je istovremeno i ubica, prenosi BIRN.

Britanski list Independent je u svom osvrtu kritizirao lik koji su stvorili Clinton i Patterson.

- Bivši predsjednik i najprodavaniji pisac smislili su apsurdan triler u kome se pojavljuje jedan od najbesmislenijih likova ubica u knjigama - navodi se u osvrtu na knjigu.

Priča romana "Predsjednik je nestao" prati američkog diplomatu koji se vraća u BiH 20 godina nakon kraja rata i genocida u Srebrenici, u kome je život izgubio njegov prijatelj i kolega.

Američki dnevni list Newsday napisao je da je glavni lik romana "progonjena strahotama koje su ona i njena porodica preživjeli od bosanskih Srba".

Još jedan lik u knjizi jeste fiktivni lider bosanskih Srba koji "prijeti da će BiH raskomadati u krvavoj borbi za vlast".

Magazin Time je napisao da je teško ne primijetiti paralele između izmišljenog američkog predsjednika iz knjige (Jonathana Lincolna Duncana) i jednog od autora romana (Billa Clintona) iako je, za razliku od stvarnog bivšeg predsjednika, lik iz knjige proslavljeni ratni heroj.

Clinton je u novembru 1995. godine bio domaćin u mirovnim razgovorima koji su doveli do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Savjetodavno vijeće za BiH – neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu – nedavno je Clintonu, za njegovo "predano vodstvo u okončanju genocida i etničkog čišćenja u BiH", dodijelilo nagradu za životno djelo.

Clinton nije prvi američki diplomata koji se bavio BiH u svom romanu – Matthew Palmer, bivši direktor američkog Državnog sekretarijata za pitanja Južne i Centralne Evrope, objavio je 2016. godine triler pod nazivom "Vuk iz Sarajeva".

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING