CIN U AKCIJI: KAKO UČINITI PRAVOSUĐE TRANSPARENTNIM U PODRUČJU PRIMANJA I IMOVINE NOSILACA PRAVOSUDNIH FUNKCIJA

- Transparentnost pravosuđa i objavljivanje imovine nosilaca pravosudnih funkcija su u javnom interesu i doprinose odgovornom pravosuđu, zaključak je Okruglog stola o temi „Pravo javnosti da zna: imovinski kartoni nosilaca pravosudnih funkcija“.. Povod za okupljanje bila je baza o imovini sudija i tužilaca koju je objavio CIN. Okruglom stolu, kojeg je u Sarajevu organizovao Centar za istraživačko novinarstvo prisustvovali predstavnici pravosuđa, međunarodne zajednice i organizacija civilnog društva

  • AUTOR: CIN, rtvusk,
  • 19.05.2019 - 16:31
  • 174

SARAJEVO, 19. maja - Sudije i tužioci svake godine podnose VSTV-u finansijske izvještaje s podacima šta su tokom godine radili i koliko za to bili plaćeni. Ti podaci nikada nisu bili dostupni javnosti. Stoga je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) formirao bazu podataka s biografijama, podacima o primanjima, nekretninama, vozilima, dionicama i sudskim postupcima za 29 sudija i tužilaca. Cilj je prezentirati javnosti ono što sudije i tužioci imaju, a baza će se dopunjavati novim podacima, kako bi građani imali uvid u imovinske kartone.

VSTV je zadnjih godinu dana, istaknuto je, radilo na implementaciji preporuka Evropske komisije za transparentnost primanja i imovine nosilaca pravosudnih funkcija. Milan Tegeltija, predsjednik VSTV kao pojedinac, kazao je, htio je svojim primjerom pokazati da nosioci pravosudnih funkcija nemaju šta kriti. Tegeltija je još dodao da nije zabranjeno imati imovinu i prihode, ukoliko je ta imovina stečena zakonito.

Inače, stanje u pravosuđu, kako je kazano daleko je od onoga kakvo bi željeli da bude. Uz to, istaknuto je građani imaju vrlo nizak stepen povjerenja u rad pravosudnih institucija. Jedan od načina da se ta situacija promjeni je činjenje pravosuđa što transparentnijim. Na tom putu, objavljivanje imovinskih kartona je jako važna stepenica. Sudije, tužioci i članovi njihovih porodica, uvedeni u bazu, vlasnici su 94 nekretnine i skoro 330.000 kvadrata zemljišta u BiH i regionu. Njih četrnaestero u primjeru imaju vozila vrijednosti više od 300.000 KM. Uz to, desetero ih je uspjelo uštedjeti 730.000 KM. Podaci su potkrijepljeni sa više od 120 zvaničnih dokumenata. Dvanaest sudija i tužilaca nisu željeli dati dodatne podatke o svojoj imovini, a institucije su ignorisale zahtjeve novinara CIN-a da dostave biografije i podatke o plaćama.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING