ČETIRI BALKANSKE ZEMLJE POTVRDILE KANDIDATURU ZA EP I SP U NOGOMETU

- Na sastanku ministara omladine i sporta Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke zvanično je potvrđeno da će ove četiri države podnijeti zajedničku kandidaturu za organizaciju dva velika nogometna takmičenja

Foto: Arhiv
  • AUTOR: Anadolija/foto:arhiv
  • 24.11.2018 - 13:30
  • 310

BEOGRAD, 24. novembra (AA) - Na sastanku ministara omladine i sporta Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke zvanično je potvrđeno da će ove četiri države podnijeti zajedničku kandidaturu za organizaciju dva velika nogometna takmičenja, Evropskog prvenstva 2028. i Svjetskog prvenstva 2030. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sastanku u Beogradu su prisustvovali srbijanski ministar Vanja Udovičić, bugarski Krasen Kralev, rumunski Konstantin Bogdan Matei i grčki zamjenik ministar kulture i sporta Jorgos Vasileiadis.

Iz Ministarstva omladine i sporta Srbije kažu da su u obraćanju javnosti zvaničnici istakli da je inicijativa potvrda izuzetno razvijenih i sadržajnih odnosa njihovih država, da predstavlja pozitivan izazov koji će doprinijeti regionalnom napretku na svim poljima angažmana, da će se veoma pozitivno odraziti na dalji razvoj i popularizaciju nogometa i sporta u njihovim sredinama te da će eventualno donošenje odluke da se jedno od ovih prvenstava održi u spomenutim zemljama Balkana višestruko pozitivno uticati na druge važne oblasti poput infrastrukture, turizma, ekonomije, kulture i tehnološkog razvoja zemalja kandidata.

“Zahvalan sam mojim uvaženim kolegama iz nama bliskih država Grčke, Bugarske i Rumunije na otvorenosti i spremnosti da se zajedno posvetimo realizaciji ovog ambicioznog cilja. Činjenica da se sastajemo ovako brzo poslije iznošenja ove ideje na nedavnom sastanku kvadrilaterale u Varni je potvrda zainteresovanosti svih nas da se što pre konstruktivno posvetimo razmatranju narednih aktivnosti koje organizacija manifestacije bez presedana po svojoj važnosti, renomeu i veličini na ovim prostorima podrazumijeva. U ovaj zajednički projekat ulazimo ponosni na našu saradnju, prijateljstvo, historijske veze, kulturu, sportsku tradiciju i uspjehe, sa željom da na evropskoj i svjetskoj pozornici u bliskoj budućnosti afirmišemo naše države i region u smislu najviših vrijednosti sporta i sposobnosti da priredimo domaćinstvo ovim eminentnim takmičenjima“, kazao je Udovičić i dodao:

“Sigurni smo da će ova inicijativa stvoriti još mostova prijateljstva i saradnje između naših naroda i da ćemo se zajedno radovati od 2024. godine, kada se bude donosila odluka o ovom projektu. Želim nam svima u realizaciji ove sjajne ideje uspjeh i puno sreće.“

Uz razmatranje organizacije Evropskog i Svjetskog prvenstva u nogometu, ministri su istakli da bi ovaj model saradnje u budućnosti mogao biti primijenjen i na druge manifestacije iz oblasti sporta i projekte posvećene omladini njihovih zemalja.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING