CESTE FEDERACIJE BIH: NA PROSTORU USK AKTUELNO VIŠE ZNAČAJNIH PROJEKATA

- Tokom ljetne sezone uveliko se radi na izgradnji i sanaciji cesta u Kantonu. Uglavnom je riječ o lokalnim putnim pravcima i putnoj infrastrukturi u nadležnosti regionalnih cesta. Najavljeni veliki cestovni projekti još su na čekanju budući da je tek nedavno postignut dogovor oko raspodjele sredstava od akciza između Federacije i RS. Podsjetimo, Zakon o akcizama je donesen krajem prošle godine kada su, između ostalog, i za Krajinu obećana značajna sredstava za cestovnu infrastrukturu

  • AUTOR: rtvusk
  • 19.09.2018 - 19:52
  • 604

USK, 19. septembra - Svjedoci  smo otvorenju manjih i većih putnih lokalnih pravaca u Kantonu. Postavlja se pitanje što je sa značajnim cestovnim projektima  u Kantonu koji su obećani nakon što je iz petog pokušaja krajem prošle godine izglasan Zakon o akcizama.

Prikupljena sredstava od goriva trebala bi biti  usmjerena u entitetska  preduzeća  za izgradnju i održavanje autocesta i cesta u BIH. Upravni odbor UIOBIH međutim  tek je nedavno  postigao saglasnost o raspodjeli prihoda od putarina. Kada je riječ o Cestama Federacije, koje su nadležne za magistralne ceste, ističu da je u Kantonu aktuelno više projekata.

Pored redovnog izvora finansiranja, Ceste Federacije realiziraju projekte iz putne infrastrukture koja su osigurana iz  kreditnih sredstava dobijenih od međunarodnih financijskih institucija. Neki od njih su u fazi osiguranja neophodne dokumentacije i saglasnosti dok uskoro kreću radovi na projektima na koje se već duže vremena čeka.

Iz kreditnih sredstava finansira i nastavak radova na novom putnom pravcu za Bosansku Krupu na čiji se završetak  također čeka godinama. Osigurano je 4 miliona eura što ni blizu nije dovoljno da se završi put preko srbljanskog platoa što zbog kompleksnosti  gradnje ceste tako i koštanja samog projekta. Put se stoga gradi u fazama a sada je trenutno nastao problem oko dogovora sa Željeznicama.

Inače, Ceste Federacije trebale bi preuzeti značajan dio regionalnih cesta u Kantonu. Čak 600 kilometara očekuje se da će biti kategorizirano u magistralne ceste prvog i drugog reda. Odluka o prekategorizaciji cesta u Federaciji aktuelna je već izvjesno vrijeme budući da je posljednja urađena još prije rata. Početkom godine kantonalne vlasti dale su zeleno svjetlo na prijedlog buduće nadležnosti cesta u USK. Čekalo se da isto učine i ostali kantoni te da se Odluka potom nađe na sjednici Vlade Federaciji. Do toga, saznajemo, nije još došlo.

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING