INFO

  • KARANTEN ZA USK STAVLJEN U FUNKCIJU
  • ZARAZA SE ŠIRI, DNEVNO SE U FEDERACIJI TESTIRA OKO 400 OSOBA
  • VUJANOVIĆ: SVI KOJI DO 23:59 SATI NE KORIGUJU CIJENE NAFTE POČINIT ĆE PREKRŠAJ
  • BH DRŽAVLJANI KOJI SU DOPUTOVALI IZ BEČA ZADRŽANI NA GP IZAČIĆ DO KASNIH POSLIJEPODNEVNIH SATI
  • JOŠ TRI OSOBE S PODRUČJA USK ZARAŽENE KORONAVIRUSOM
  • BiH: POKRENUTA PROCEDURA ZA NABAVKU ČETIRI LIJEKA ZA COVID – 19
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ DOBIO DEZINFIKACIONI TUNEL
  • U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • SSDMiS: NOVCEM OD ČLANARINA KUPLJENA ZAŠTITNA OPREMA I SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU
  • VRIJEME SUTRA: TOKOM JUTRA SUNČANO, POSLIJEPODNE RAZVOJ NAOBLAKE

ČEŠKA DONIRALA MILION EURA GRANIČNOJ POLICIJI BIH ZA KONTROLU GRANICA

- Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik potpisali su u Sarajevu Memorandum o korištenju češke donacije Bosni i Hercegovini, u vrijednosti od milion eura za jačanje zaštite granice i efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija. Mektić: U BiH 10.103 registriranih migranata, 60 posto izašlo

 ČEŠKA DONIRALA MILION EURA GRANIČNOJ POLICIJI BIH ZA KONTROLU GRANICA

SARAJEVO, 7. augusta - Ministar sigurnosti Dragan Mektić  zahvalio se ambasadoru Jakubu Skalniku, Češkoj ambasadi i češkom narodu na ovoj izuzetno vrijednoj donaciji.

“Ova donacija u vrijednosti od oko milion eura namijenjena je za kupovinu sofisticirane opreme za Graničnu policiju BiH. Ovo je jedna od najvažnijih i najdražih donacija koje sam primio u mandatu ministra sigurnosti”, rekao je Mektić.

Ambasador Češke rekao je kako je pomoć državama Zapadnog Balkana dugogodišnji prioritet Češke Republike.

“Mi smo u prošlosti donirali sredstva Srbiji i Makedoniji za opremu Granične policije, zato što znamo da im je bila potebna pomoć, jer su  se nalazile na migrantskoj ruti. BiH je među državama koje su prioritetne za Češku razvojnu saradnju i asistenciju. Mi svake godine finansiramo oko 30 projekata iz različitih oblasti. Ovo je nešto novo u BiH. Mogu reći da smo zadovoljni  i sretni da možemo pomoći BiH na ovaj način”,- rekao je ambasador Skalnik.

Mektić: U BiH je 10.103 registriranih migranata

Govoreći o n broju migranata u BiH, Mektić je demantovao glasine da ih je u BiH 50.000,  te da je u Bosni i Hercegovini 10.103 registrovanih migranata.

“Garantujem vam da je 60 posto od tog broja izašlo iz BiH”, rekao je Mektić. Naglasio kako najveći broj migranata ulazi preko Srbije, te kako su  migranti “napali”  cijelu granicu između BiH i Srbije.

Kako je riječ uglavnom o migrantima koji žele da idu prema zemljama Zapadne Europe, BiH ne daje azil. Objašnjavajući najveću koncentraciju migranata u Unsko-sanskom kantonu, Mektić je  objasnio da su ocijenili kako je to najlakši put da se domognu  željenog cilja.

"Regulisano je pitanje kasarne Ušivak u Sarajevu, kreće uspostava imigracionog centra. Što se tiče USK, dogovoren je Hotel Sedra, Agrokomerc ostaje i dalje kao privremeni prihvatni centar i EU ce ga finansirati na privremenoj osnovi. Postoji rješenje za još jedan prihvatni centar u USK", - ali ministar Mektić nije htio otkriti o kojoj se lokaciji radi.

Što se tiče smještajnih kapaciteta za migrante, Mektić je rekao kako je  riješeno je pitanje kasarne  Ušivak u Sarajevu, gdje kreće uspostava imigracionog centra.  Sto se tiče USK, dogovoren je Hotel Sedra.

“Objekat “Agrokomerca” kao privremeni prihvatni centar za migrante i dalje ostaje i Europska unija će ga finansirati na privremenoj osnovi”, rekao je Mektić .

Govoreći o krijumčarenju migranata, Mektić je rekao da je na cijeloj migrantskoj ruti krijumčarenje u rukama organiziranog kriminala. Mektić je, također dodao kako u slučaju eskalacije migrantske krize postoji i mogućnost da vojska pomogne.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING