CENTRALNOM SVEČANOŠĆU U TRŽAČKIM RAŠTELAMA OBILJEŽEN DAN DEBLOKADE BIHAĆKOG OKRUGA/UNSKO-SANSKOG KANTONA

- Jedinice 5. korpusa su već 4. augusta 1995.godine uveliko oslobodile pogranične dijelove hrvatske teritorije od zajedničkog neprijatelja, međutim 6.august je dogovoren kao zvanični datum deblokade Bihaćkog okruga

  • AUTOR: rtvusk
  • 07.08.2017 - 13:20
  • 356

BIHAĆ,7. augusta - Jučer je  u Tržačkim Raštelima svečano obilježen 6. August -  Dan deblokade Bihaćkog okruga.

Centralnoj manifestaciji prisustvovali su brojni građani, demobilisani borci, porodice poginulih, te  predstavnici lokalne i kantonalne vlasti. Evocirane su uspomene na najznačajniji datum koji je donio slobodu i izlaz iz blokade nakon  1.201 dan. Manifestaciju su obilježili prigodnim kulturno-umjetničkim programom KUD Tržačka Raštela. Ono što je činjenica koja se ne smije zaboraviti, jeste da je operacija“ Oluja“ zajedničkim snagama potpomogla u realizaciji borbenih aktivnosti, a pripadnici 5. korpusa  oslobodila svoje okupirane gradove i ušli duboko u  teritoriju R Hrvatske, pritom pomažući hrvatskoj vojsci u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, rečeno je u prisjećanju na događaj.   Splet političkih okolnosti bio je takav da je rat nasilno zaustavljen. Baš onda kada  se iz  faze odbrambenog prešlo u fazu oslobodilačkog. 

Šestog augusta 1995. godine deblokiran je i oslobođen Bihaćki okrug, nakon 1.201 dan u okruženju. Bez ikakvih materijalno – tehničkih sredstava i pomoći 5. korpus je odbranio ovaj kraj, svoj narod i krenuo u oslobađanje okupiranih prostora Bosne i Hercegovine. Linije fronta smanjene su sa 260 na nepunih 70 kilometara i put prema oslobađanju BIH je bio otvoren. Pečat slobodi je i prigodna manifestacija kojom se svake godine u Tržačkim Raštelima obilježava Dan deblokade Bihaćkog okruga.

Deblokata je učinjena na prostorima cazinske općine, gdje su uništeni planovi neprijateljske vojske i  oslobođen i sačuvan bošnjački narod.

Jedinice 5. korpusa su već 4. augusta 1995.godine uveliko oslobodile pogranične dijelove hrvatske teritorije  od zajedničkog neprijatelja, međutim 6.august je dogovoren kao zvanični datum deblokade Bihaćkog okruga, spajanjem dvije vojske na mostu u Tržačkim Raštelama.

Predstavnici  vlasti, boračkih organizacija i ratni komandanti, ranije, tokom dana, položili su  cvijeće na šehidsko obilježje u Tržačkim Raštelima, a manifestacija "Pečat slobodi“ upotpunjena je prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

VIDEO: Izjava, general Atif Dudaković, ratni komandant 5, korpusa A R BiH


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING