CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA BIH: IMAĆEMO NAJBRŽE OBJAVLJENE REZULTATE U HISTORIJI

- Ono što smo mi kroz izborne cikluse saznali je da je ubjedljivo najmanji broj onih pravih nevažećih listića koji su iz neznanja građani glasali za kandidate sa više lista, kazao predsjednik CIK-a Petrić

Press konferencija CIK BiH
  • AUTOR: Anadolija
  • 11.10.2018 - 14:39
  • 359

SARAJEVO, 11. oktobra (AA) – Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u današnjem obraćanju javnosti naglasili su da će rezultati opštih izbora, održanih u nedjelju, 7. oktobra, biti najbrže objavljeni u istoriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Branko Petrić, predsjednik CIK-a istakao je da se od održavanja izbora do danas u javnosti pojavilo jako puno različitih informacija i pritužbi za izborni proces, te da su to uglavnom dezinformacije. Kako bi spriječili širenje dezinformacija odlučili su da se obrate javnosti.

“CIK sada privodi kraju aktivnosti oko provođenja postupaka i sankcionisanja aktera izbornog procesa zbog kršenja izborne šutnje i pravila kampanje. Istovremeno koordinira kompletnim procesom svih segmenata involviranih u izbore“, naglasio je Petrić i dodao:

“Jutros je put gradova i opština BiH krenulo sedam kamiona da preuzme sav izborni materijal korišten u ovim izborima u oko 30.000 vreća raznih boja koje će u skladištu u Lukavici biti smješteno na više od 1.100 paleta. Sav taj materijal biće spreman da se u njega izvrši uvid ili eventualno brojanje u postupku utvrđivanja izbornih rezultata.“

Dodao je da su sinoć počeli s brojanjem nepotvrđenih glasačkih listića u pojedinim opštinskim biračkim komisijama.

“To je prva kategorija listića koja se broji i ubraja u rezultate, njih oko 3.700. Među njima je 1.021 listić za koje je prijavljeno da je umjesto njih glasao neko putem pošte. Svima njima koji su došli na biračko mjesto je omogućeno da glasaju. Taj glas u prioritetu je bio ubrajan, a drugi bi bili odbijani. Iza ovog procesa ide brojanje glasačkih listića u glavnom centru za brojanje, koji su dopremljeno iz svih opština koje je dostavilo 314 mobilnih timova. Onda slijedi brojanje i utvrđivanje rezultata za onih 78.000 koji su glasali putem pošte ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Do sada se vratilo 63.000 paketa od čega je oko 6.000 neuručene pošte, a oko 57.000 paketa je onih u kojima su glasači glasali“, kazao je Petrić.

Istakao je da su gradske i opštinske izborne komisije noć nakon izbora primale od strane biračkih odbora materijale, obrađivale i objedinjavale, a zatim takve slali CIK-u putem aplikacije.

“Sa zadovoljstvom mogu reći da je preko 95 posto biračkih odbora to uradilo perfektno i da su ti rezultati objavljeni. Ono što nije prošlo test tačnosti pristupilo se procedurama propisanim za te situacije i to se sve privodi kraju. Tokom današnjeg dana očekujemo završetak posla“, navodi predsjednik CIK-a.

Kazao je i da je kod utvrđivanja i objedinjavanja došlo do toga da se stanje mora utvrditi u oko 1.000 vreća, što je oko tri posto od ukupnog broja. Petrić je naglasio da će skeniranjem matičnih brojeva služba CIK-a i upoređivanjem sa biračkim spiskom utvrditi da li se neko odazivao na izbore umjesto ljudi koji su umrli ili su zbog nekog drugog razloga izgubili pravo glasa.

“Nije bilo prigovora oko 6.000 posmatrača iz nevladinog sektora, niti oko 60.000 posmatrača koje su akreditovale gradske izborne komisije. Još sa zadovoljstvom da kažem da nije zabilježeno da je neki građanin BiH došao na glasačko mjesto, a da mu nije omogućeno glasanje“, rekao je Petrić.

Ahmet Šantić, član CIK-a BiH je objasnio da se u mnogim općinama, između ostalog i u Sarajevu, sinoć pristupilo konsolidovanju i objedinjavanju rezultata na nivou opštinskih izbornih komisija da se ponovo broje glasovi te da je sve urađeno transparentno na osnovu naredbe CIK-a. Naglasio je i da su sve komisije obavijestile posmatrače da mogu prisustvovati i toj aktivnosti.

“Imamo pritisaka, ali vas uvjeravam da ćemo izdržati i u roku od 30 dana donijeti odluku o potvrđivanju i objavi izbornih rezultata“, jasan je bio Šantić.

Predsjednik CIK-a je prokomentarisao činjenicu da je na izborima u BiH zabilježeno oko pola miliona nevažećih listića, što je ocijenio kao uobičajeno. Po njemu razlog za takav broj je činjenica da se prema zakonu u BiH listić koji nije popunjen proglašava nevažećim, a njih je relativno visok procenat. Sva ostala zakonodavstva, tvrdi Petrić, takve listiće samo statistički konstatuju i oni se ne broje i ne ulaze u statistiku te u važeće i nevažeće ulaze samo popunjeni.

“Ono što smo mi kroz izborne cikluse saznali je da je ubjedljivi najmanji broj onih pravih nevažećih listića koji su iz neznanja građani glasali za kandidate sa više lista“, kazao je Petrić.

Istakao je da je na oko 5.600 glasačkih mjesta bilo je 6.000 posmatrača nevladinog sektora i 60.000 političkih subjekata i pet članova biračkih odbora, a da CIK nema nijedan zabilježen primjer da je neko prijavio da se glasački listići prave nevažećima.

Suad Arnautović, član CIK-a je rekao da je mnogo dezinformacija u javnosti, a da su prema pravilniku da je opštinska ili gradska izborna komsija dužna da utvrdi i objedini tačne rezultate sa područja svoje opštine.

“U sistemu u kojem političke stranke imaju članove biračkih odbora i u sistemu u kojem stranke te članove biračkih odbora instruiraju da rade ovako ili onako, a nemate drugi zaštitni mehanizam dešava se da od 50 biračkih mjesta, dva ne urade tačno. U toj situaciju ne može gradska ili opštinska izborna komisija da utvrdi, da objedini tačne rezultate, i mi smo propisali da se u takvoj situaciji oni obraćaju i zahtijevaju od CIK-a da im za ta dva mjesta odobrimo da otvori vreće ponovo. Sada opštinska izborna komisija može tom istom biračkom odboru da naredi da uradi taj posao ili da formira drugi birački odbor i da za ta dva mjesta objedini i utvrdi rezultate“, kazao je Arnautović.

Dodaje da kada su vidjeli da jedan broj opština iz navedenih razloga to nije uradio, onda im je CIK izdao dodatnu naredbu i dozvolili im da objedine rezultate do jučer u 24 sata.

“Zato danas imamo 99 posto rezultata i imaćete rezultate najbrže urađene od kako postoji izborni proces u BiH, vjerovatno sutra“, naglasio je Arnautović i dodao da je naredba bila opšta za 142 opštine.

Po naredbi je postupilo 70 opštinski i gradskih izbornih komisija i da su se pravilno utvrdili rezultati zbog nerada ili lošeg rada biračkih odbora u kojima su angažovani predstavnici političkih stranaka na 562 biračka mjesta.

CIK je do danas primio ukupno 20 prigovora vezanih za događanja na dan izbora, uglavnom su iz nadležnosti opštinskih izbornih komisija, pa su njima i upućeni.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING