INFO

 • BIHAĆ: KAZNENO POPRAVNI ZAVOD LUKE BILJEŽI PORAST BROJA OSUĐENIKA
 • U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA USK - A
 • FEDERALNI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE PREDSTAVIO DVA PROGRAMA ZAPOŠLJAVANJA ZA 2020. GODINU
 • PRIPADNICI HV-A SPASILI OZLIJEĐENOG MIGRANTA NA VOJNOM POLIGONU NA SLUNJU
 • OD POSLJEDICA ZARAZE KORONA VIRUSOM U KINI PREMINULO 2.005 OSOBA
 • UO PIC-A: BLOKADE DRŽAVNIH INSTITUCIJA KAO I ULTIMATUMI UPUĆENI ZVANIČNICIMA NA DRŽAVNOM NIVOU SU NEPRIHVATLJIVI
 • OTVORENA ONLINE REGISTRACIJA ZA 11. SARAJEVO BUSINESS FORUM (SBF)
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
 • NAMJENSKA SREDSTVA IZ VODNIH NAKNADA ZA ZAŠTITU VODOTOKA I SANACIJU VODOVODNOG SISTEMA
 • GRADSKO VIJEĆE BIHAĆ: SJEDNICA ODRŽANA U ZNAKU PREDSTOJEĆEG DANA GRADA
 • PREDSTAVNICI STRANKE NAROD I PRAVDA ODRŽALI KONFERENCIJU ZA MEDIJE

CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE: O KRŠENJU PRAVA MIGRANATA PROGOVORILI I POLICAJCI

- Onemogućavanje pristupa sustavu azila i nezakonito protjerivanje osoba s hrvatskog teritorija preko zelenih granica u susjedne zemlje praćeni su sve okrutnijim nasilnim praksama, koje uključuju skidanje, korištenje elektrošokova, batinanje, žigosanje i pucanje na migrante te arbitrarnu detenciju, čega nisu pošteđena niti djeca, poručuje CMS...

CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE: O KRŠENJU PRAVA MIGRANATA PROGOVORILI I POLICAJCI

ZAGREB, 18. decembra  - Kršenja ljudskih prava migranata svakodnevno se događaju na granicama, baš kao i u dubini teritorija Republike Hrvatske poručuje na Međunarodni dan migranata Centar za mirovne studije (CMS) te podsjeća kako potragu ljudi za sigurnošću i zaštitom i kroz 2019. godinu nasilno prekidaju i onemogućavaju oni čija je dužnost osigurati zaštitu i sigurnost.

“Onemogućavanje pristupa sustavu azila i nezakonito protjerivanje osoba s hrvatskog teritorija preko zelenih granica u susjedne zemlje praćeni su sve okrutnijim nasilnim praksama, koje uključuju skidanje, korištenje elektrošokova, batinanje, žigosanje i pucanje na migrante te arbitrarnu detenciju, čega nisu pošteđena niti djeca”, poručuje CMS.

CMS upozorava kako su samo ove godine na to upozoravali i Border Violence Monitoring Network, Are You Syrious, Amnesty International, Human Rights Watch, UN-ov posebni izvjestitelj za ljudska prava migranata, Vijeće Europe, Pučka pravobraniteljica, članovi Europskog parlamenta te brojni domaći i strani mediji.

“Čak je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, u nepažnji, švicarskoj televiziji potvrdila da se provode nasilna i nezakonita protjerivanja, odnosno pushbackovi. Međutim, unatoč priznanju i upozorenjima na grubo kršenje ljudskih prava i domaćeg, europskog i međunarodnog prava, Europska komisija dala je Hrvatskoj zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, iako je priznala kako ove optužbe kao i zaštita ljudskih prava predstavljaju izazov”, navodi CMS.

Upozoravaju na “ustrajnost hrvatskih vlasti u neprocesuiranju nezakonitosti” te kako su prošle tri godine bez učinkovitih istraga, kao i na prisutnost nedostatka civilnog nadzora rada policije kao i nezavisnih mehanizama nadzora u pograničnim područjima te onemogućavanja pristupa podacima o postupanju policije pučkoj pravobraniteljici.

“Kulminaciju nezakonitosti i nasilja u ovoj godini najbolje pokazuje učestala i neovlaštena upotreba oružja te sve češća svjedočanstva policijskih službenika o organizaciji nezakonitih postupanja i ilegalnim naredbama koje su primorani izvršavati”, priopćeno je iz CMS-a.

Anonimno pismo policijskih službenika pučkoj pravobraniteljici potvrdilo da je korištenje oružja pri nezakonitom protjerivanju migranata s hrvatskog teritorija ustaljena praksa, navodi se.

Tvrde da je policajac u anonimnom intervjuu ljetos potvrdio kako naredbe o uskraćivanju pristupa azilu i nezakonitom postupanju dolaze od nadređenih.

“Posljednje svjedočanstvo policijskog službenika ukazuje kako je u nezakonitosti upleten sam vrh policije, a opisuje nezakonitu strukturu same ‘jedinice’ koja se služi protupravnim metodama kako bi izbjegla evidentiranje dokaza o nezakonitom protjerivanju koje provodi uz arbitrarnu detenciju u garažama, razdvajanje obitelji, nezakonito korištenje pasa za napad”, upozorava CMS.

CMS poručuje da upravo hrabri istupi policajaca daju poticaj da od Vlade RH zahtijevaju punu i bezrezervnu brigu za živote te dostojanstvo migranata i svih građana Hrvatske koje pogađaju ove nasilne prakse.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING