CAZIN: KNJIŽEVNA VEČER I PROMOCIJA PET ROMANA BH. KNJIŽEVNIKA I NOVINARA MUGDIMA GALIJAŠEVIĆA

- „Duše su se srele“ naziv je književne večeri održane u gradu Cazinu na kojoj je promovirano pet romana bh. književnika i novinara Mugdima Galijaševića. Tema svih djela je agresija na BiH ali i sve ono što su Bošnjaci preživjeli u 11 genocida

  • AUTOR: rtvcazin, rtvusk,
  • 09.06.2019 - 16:14
  • 297

CAZIN, 9. juna - Suza na mezaru, Kapija života, Ispod duge, Izgubljene duše i Tajna, nazivi su romana bh. književnika Mugdima Galijaševića koji su promovirani na književnoj večeri u Cazinu. Riječ je o djelima koja govore o boli, patnji i stradanju Bošnjaka u ratu u BiH, ali i svim nevoljama i problemima s kojima se suočavaju preživjeli nakon zločina i progona.

Galijašević je u svojim romanima ispričao svu bol i tugu jednog krvavog rata. Kako ističe Mirza Hasanefendić, u gotovo svakom slovu osjeća se bol i plač majki za svojom ubijenom djecom, patnja za onima kojih više nema i kosmička tišina koja vlada nad okeanom bijelih nišana na kojima piše samo ime kao jedina potvrda su oni tu nekada živjeli. Bolno je sve to čitati, ali Galijašević to radi maestralno, ne sa željom da otvara novu mržnju ili osvetu, nego samo kao teško historijsko sjećanje, koje možda poziva na oprost, ali nikada na zaborav.

Inače, Mugdim Galijašević sarajevski je publicista, novinar i pisac čija su djela promovirana širom BiH, Evrope i svijeta. Iza Galijaševića koji slovi za jedno od glasovitih pera u Bosni i Hercegovini je više od 40 godina profesionalno novinarskog rada. Promociju njegovih romana u Cazinu, koja je upotpunjena izvedbama mladog gitariste Edina Imširevića, organizirali su Kulturni centar Cazin i ansambl Bosniafolk iz Zenice. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING