CAZIN : ANTIKORUPTIVNI PROCESI I ZAKONODAVSTVO TEMA ODRŽANOG SASTANKA

- Antikoruptivni procesi i zakonodavstvo, tema je danas u Cazinu održanog sastanka, koji je uz Koordinacioni tim i podršku gradonačelnika Nermina Ogreševića, organizirao OSCE ,inače pokrovitelj ovakvih događaja.Cilj sastanka je upoznavanje donosilaca propisa sa njihovom ulogom u antikorupcijskim procesima i promovisanje njihovog većeg angažmana. Sastanku su pored predstavnika Gradske uprave i Gradskog vijeća Cazina, prisustvovali i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti USK

  • AUTOR: rtvusk
  • 02.04.2019 - 16:34
  • 226

CAZIN, 2. aprila - Zaključeno je da je korupcija prisutna u svim sferama bh. društva te da ova negativna pojava ne zaobilazi ni gradove odnosno općine našeg kantona.  Najveći problem je, kažu, to što se građani mire s takvom činjenicom, a pošto ne vjeruju više nijednoj pravosudnoj instituciji, rijetko se ko usudi prijaviti bilo kakav vid korupcije. U aktivnosti prepoznavanja i suzbijanja korupcije, prvi se u BiH, još 2015. uključio Grad Cazin, čije je Gradsko vijeće usvojilo i Antikorupcijski plan za period 2017 – 2020. godina.

U ovaj proces uključene su i sve cazinske javne ustanove a građanima je putem kutija za anonimno prijavljivanje, pružena mogućnost detektovanja korupcije. Današnji sastanak samo je nastavak aktivnosti definisanja mjera i razvijanja što efikasnijih antikorupcijskih  mehanizama.

Ranije je Vlada USK-a, kazano nam je, kroz zaseban budžet omogućila nezavisnost policije, dok se puno toga mora regulisati u samoj legislativi što je veoma dug proces.

U borbi protiv korupcije najbitnije je, kažu, utjecati na  svijest građana, te uključiti  sve nadležne institucije, a naročito pravosudne organe.

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING