BUŽIM: OBILJEŽENA GODIŠNJICA SLAMANJA NEPRIJATELJSKE OFANZIVE „BREZA '94“

- Svečanost je počela polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. viteške brigade, a nakon toga je u rejonu “Križa” održan historijski sat uz prisutstvo nekoliko stotina posjetitelja

  • AUTOR: Vahidin Veladžić
  • 13.09.2017 - 14:06
  • 504

BUŽIM, 13. septembra - U Bužimu je obilježena 23. godišnjica slavne bitke Breza `94, godišnjica slamanja jedne od najvećih neprijateljskih operacija. Svečanost je počela polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. viteške brigade, a nakon toga je u rejonu “Križa” održan historijski sat uz prisutstvo nekoliko stotina posjetitelja.

Breza `94 je naziv za vojnu operaciju koju je pokušao izvesti 1. krajiški korpus VRS u vremenskom periodu od 4. do 12. septembra 1994. godine. Otpor koji su tada daleko nadmoćnijem neprijatelju pružili Bužimljani  zauvijek će ostati upamćen kao herojski i strateški podvig ove jedinice 5. korpusa ARBiH. Na akciju su podsjetili  neposredni učesnici tadašnjih dešavanja Agan Elkasović i Šefil Veladžić.

Na značaj događaja iz posljednjeg rata ukazali su i predstavnici općine i Organizacionog odbora Edham Eminić i Safet Ljubijankić.

Faktor iznenađenja i ulazak snaga 505. viteške iza neprijateljskih linija bili su odlučujući u slamanju i zaustavljanju ofanzive u kojoj je ranjen i njen glavnokomandujući Ratko Mladić.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING