BUŽIM: OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA BITKE „MUNJA 93“

- Bila je to prva oslobodilačka akcija branitelja, u kojoj je oslobođen veliki teritorij i zaplijenjene znatne količine naoružanja, opreme i tehnike

  • AUTOR: rtvusk
  • 11.01.2018 - 17:28
  • 826

BUŽIM, 11. januara - Na današnji dan prije 25 godina pripadnici 105. bužimske udarne brigade izveli su jednu od najuspješnijih odbrambeno-oslobodilačkih akcija u Armiji RBiH „Munja 93“. Akcija je ostala zapisana u historiji BiH kao posebna, a brojnim aktivnostima na poprištu te bitke podsjetilo se na herojstvo i doprinos bužimskih vitezova u odbrani Bosne i Hercegovine.

Briljantnom akcijom bužimski su vitezovi ušli duboko agresoru za leđa. Bila je to zapravo prva oslobodilačka akcija branitelja, u kojoj je oslobođen veliki teritorij. Zaplijenjene su i znatne količine naoružanja, opreme i tehnike.

Podsjetilo se danas na Kedića glavici, u Bužimu ,na herojstvo branitelja, na način izvođenja akcije, ali i sve što je 505. vitešku činilo posebnom.

Susretom pripadnika jedinica Hamze i Gazije u Zaradostovu, gdje im je zapravo bilo i mjesto okupljanja i odakle su krenuli u akciju „Munja“, zatim prijemom članova obilteljih poginulih branitelja, te polaganjem cvijeća na spomen-obilježja odata je počast braniteljima koji su živote položili za BiH.

 „Munja 93“ je po obimu, umijeću, hrabrosti, sistemu rukovođenja, komandovanja i realizaciji u mnogome opredijelila karakter oslobodilačke borbe 105. odnosno 505. viteške i donijela joj jedan prepoznatljiv imidž, što se i danas potvrdilo.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING