BUŽIM: OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA SLAVNE BITKE

- Završeno obilježavanje godišnjice jedne od najslavnijih i najsjajnijih pobjeda Armije Republike BiH, bitke “Munja 93” koju su izvojevali pripadnici 505. viteške bužimske brigade 11. januara 1993. godine

  • AUTOR: Vahidin Veladžić
  • 11.01.2017 - 17:41
  • 261

BUŽIM, 11. januara - Danas je polaganjem svijeća i učenjem Fatihe na turbetu generala Izeta Nanića, a zatim satom historije, učenjem jasina i obraćanjima zvaničnika na spomen-obilježju Kedića glavica završeno obilježavanje godišnjice jedne od najslavnijih i najsjajnijih pobjeda Armije Republike BiH, bitke “Munja 93” koju su izvojevali pripadnici 505. viteške bužimske brigade 11. januara 1993. godine.

Referat o ovoj slavnoj bici pročitao je Edvin Šahinović, sin Huseina Šahinovića, jednog od 18 vitezova koji su dali svoje živote u ovoj bici.

Prigodnim obraćanjem prisutnima su se obratili načelnik Općine Zikrija Duraković i general Ramiz Dreković, komandant 5. korpusa Armije RBiH u vrijeme ove akcije, koji je u emotivnom govoru posebno potencirao jedinstvo kada su upitanju ovakva obilježavanja, jer je, kako kaže, to svetinja oko koje ne smije biti razilaženja.

Prisutni pripadnici 505. vbbr prisjetili su se kako su vitezovi tog 11. januara 1993. godine, u dobro isplaniranoj i vođenoj akciji, ušli iza linija agresorske vojske, te stvorili pomutnju u njihovim redovima.

Oslobođeno je tada oko 10 kvadratnih kilometara teritorije, te zarobljeno dosta tehnike i naoružanja. U znak sjećanja na poginule branioce svakoga 11. januara okupe preživjeli kako bi odali počast poginulima za slobodu.

Bitka "Munja 93" po opsegu, umijeću, hrabrosti, sistemu rukovođenja i komandovanja i realizaciji umnogome je opredijelila karakter borbe i 105. kasnije 505. bužimskoj udarnoj brigadi donijela prepoznatljiv imidž, po kojem je u narednim bitkama postala jedna od najpoznatijih brigada Armije RBiH.

U bici su oslobođeni značajni strateški položaji, koji do kraja rata nisu više bili pomjerani.


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING