BUNDALO: NE GLEDAMO U UNU, NEGO U BRDA OKO KOSTAJNICE

- Cijenimo što se tiče vodostaja rijeke Une, ona je noćas ponovo dostizala 426 cm pa se vraćala na 425, da Una otprilike stagnira

  • AUTOR: N1
  • 14.03.2018 - 10:16
  • 639

KOSTAJNICA, 14.marta - Sana i Una u gornjem toku opadaju, tako da se više ne bojim vode. Trenutno ne gledamo u rijeku Unu koliko gledamo u brda oko Kostajnice, kazao je za N1 načelnik Kostajnice, Drago Bundalo.

Gospodine Bundalo, kritično je bilo na sjeveru zemlje protkle dvije noći i visina vodostaja se pratila sa velikom pažnjom i strahom. Je li najgore prošlo?

Cijenimo što se tiče vodostaja rijeke Une, ona je noćas ponovo dostizala 426 cm pa se vraćala na 425, da Una otprilike stagnira. Ono što ohrabruje da Sana i Una u gornjem toku opadaju, tako da se više ne bojim vode. Međutim, mi smo noćas dežurali kod nasipa i pumpe su radile i ono što se dešava sad da se pojavljuju klizišta. Ako ste pratili hrvatske medije u Hrvatskoj Kostajnici u roku od 10 minuta klizište je progutalo nekoliko kuća. Mi smo prekoputa, kod nas su se već pojavila tri manja klizišta tako da trenutno ne gledamo u rijeku Unu koliko gledamo u brda oko Kostajnice.

Na šta se oslanjate, na milost prirode ili su poduzete neke mjere?

Gledajte, poučeni iskustvom iz 2014. uradili smo nekoliko zahvata, zaštiti li smo obalu Une i radimo jedan projekat uređenja korita rijeke od milion i po KM. Da to nismo uradili plivalo bi pola grada, znači 500 kuća.

Savjeti za stanovništvo?

Stanovništvo je odradilo svoje, slušali su nas i naša upustva. Trenutno mogu, što se tiče Une, da mirnije spavaju.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING