BUNDALO: NE GLEDAMO U UNU, NEGO U BRDA OKO KOSTAJNICE

- Cijenimo što se tiče vodostaja rijeke Une, ona je noćas ponovo dostizala 426 cm pa se vraćala na 425, da Una otprilike stagnira

  • AUTOR: N1
  • 14.03.2018 - 10:16
  • 739

KOSTAJNICA, 14.marta - Sana i Una u gornjem toku opadaju, tako da se više ne bojim vode. Trenutno ne gledamo u rijeku Unu koliko gledamo u brda oko Kostajnice, kazao je za N1 načelnik Kostajnice, Drago Bundalo.

Gospodine Bundalo, kritično je bilo na sjeveru zemlje protkle dvije noći i visina vodostaja se pratila sa velikom pažnjom i strahom. Je li najgore prošlo?

Cijenimo što se tiče vodostaja rijeke Une, ona je noćas ponovo dostizala 426 cm pa se vraćala na 425, da Una otprilike stagnira. Ono što ohrabruje da Sana i Una u gornjem toku opadaju, tako da se više ne bojim vode. Međutim, mi smo noćas dežurali kod nasipa i pumpe su radile i ono što se dešava sad da se pojavljuju klizišta. Ako ste pratili hrvatske medije u Hrvatskoj Kostajnici u roku od 10 minuta klizište je progutalo nekoliko kuća. Mi smo prekoputa, kod nas su se već pojavila tri manja klizišta tako da trenutno ne gledamo u rijeku Unu koliko gledamo u brda oko Kostajnice.

Na šta se oslanjate, na milost prirode ili su poduzete neke mjere?

Gledajte, poučeni iskustvom iz 2014. uradili smo nekoliko zahvata, zaštiti li smo obalu Une i radimo jedan projekat uređenja korita rijeke od milion i po KM. Da to nismo uradili plivalo bi pola grada, znači 500 kuća.

Savjeti za stanovništvo?

Stanovništvo je odradilo svoje, slušali su nas i naša upustva. Trenutno mogu, što se tiče Une, da mirnije spavaju.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING