BRISEL OD BIH ZATRAŽIO JAČANJE MEHANIZAMA ZA UPRAVLJANJE MIGRACIJAMA,U NAŠU ZEMLJU ŠALJE EKSPERTA

- Zvaničnici Evropske unije ponovili raniji stav da je za njih neprihvatljivo da se prihvatni centar za migrante gradi na Vučjaku kod Bihaća, prvenstveno iz razloga jer je na tom području bila deponija

  • AUTOR: Avaz
  • 17.07.2019 - 14:09
  • 231

BRISEL, 17.jula - U Briselu je okončan sastanak delegacije BiH sa zvaničnicima Evropske unije o migrantskoj krizi u BiH. Kakao je potvrdio Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i jedan od članova bh. delegacije, od naše zemlje je zatraženo da ojača mehanizme za upravljanje migracijama, da se teret krize, osim što je trenutno samo na Unsko-sanskom kantonu, ravnomjerno rasporedi i na druge krajeve zemlje.

U tom svjetlu traže da dođe do otvaranja migrantskih centara i u drugim dijelovima BiH da oni ne budu samo u Bihaću i Velikoj Kladuši – kazao je Kljajić.

Također, on je potvrdio da su zvaničnici Evropske unije ponovili raniji stav da je za njih neprihvatljivo da se prihvatni centar za migrante gradi na Vučjaku kod Bihaća, prvenstveno iz razloga jer je na tom području bila deponija.

Donesen je i zaključak da BiH u potpunosti uspostavi kontrolu nad migrantskom krizom u našoj zemlji, od čega će zavisiti i dinamika isplate finansijske pomoći EU za migrante.

Evropska komisija u septembru će poslati svog eksperta za migracije u BiH, kazao je Kljajić, kako bi bila izvršena kontrola do tada urađenog posla.
Evropsku delegaciju predvodi direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson (Cristian Danielsson), dok su u bh. delegaciji, osim Kljajića, i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, kao i premijer Unsko-sankog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i komesar policije USK Mujo Koričić.
Ambasadorica Emina Merdan, šefica Misije BiH pri Evropskoj uniji u Briselu, također prisustvuje sastanku.

Inače, zvaničnici s područja USK kazali su da je za njih prihvatljivo da migrantski centar ne bude na Vučjaku, no insistirat će na tome da se nađe nova lokacija za te namjene, ali isključivo van urbanog područja.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING