BOSNA I HERCEGOVINA U PROCESU IZGRADNJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI DRUŠTVA

- Panel diskusija pod nazivom ”Politika ravnopravnog roditeljstva: Najvažniji koraci za postizanje rodne ravnopravnosti u BiH”, održana je u Sarajevu u organizaciji Ambasade Švedske u BiH i Agencije za ravnopravnost spolova BiH, a panelisti su bili eminentni stručnjaci iz Švedske i BiH. Da bi se izgradilo i razvilo dobro održivo rodno ravnopravno društvo potrebno je u ta nastojanja uključiti i muškarce i žene. Neophodna je, kazali su učesnici diskusije i odlučnost političara da na tome rade. Održavanje ove diskusije predhodilo je Danu porodice koji se danas obilježava širom svijeta

  • AUTOR: rtvusk
  • 15.05.2019 - 15:36
  • 162

SARAJEVO, 15. maja - Porodica je stub ili temelj svakog društva. O njenom značaju diskutovali su stručnjaci – sociolozi i ujedno ombudsmeni za ljudska prava.

I ovom je prilikom kazano da dijete ima pravo na oba roditelja jer mu je neophodna bliska emotivna veza i s ocem i s majkom. Ombudsman za djecu Švedskoj, Elisabeth Dahlin naglasila je da ono što je važno za dijete i u njegovom najboljem interesu, istovremeno je bitno i za društvo. Napomenula je da se ove godine obilježava 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, čije se odredbe moraju uvažavati i vrednovati u pogledu prava djeteta.

Kako je između ostalog kazano ovom prilikom, pitanje rodne ravnopravnosti jedno je od najvažnijih pitanja kojima je Švedska posvećena. Važno je da se donose političke odluke, a važna je i odlučnost političara da rade na tome, naglasio je Andres Hagelberg, švedski ambasador, i inače učesnik ove sesije.

Na panel diskusiji govorila je i ombudsmen za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur. Istakla je da je u kreiranju zakonskog okvira za uživanje jednakog roditeljskog prava u BiH napravljen značajan iskorak. Napomenula je da je Komitet za prava djeteta Ujedinjenih naroda skrenuo pažnju vlastima u BiH na slabu kariku, a to su centri za socijalni rad. Posebno je naglasila činjenicu da se u BiH često uopće ne uvažava mišljenje djeteta, pogotovo djece starije od deset godina. Panelisti su izrazili nadu da će zaključci i poruke sa ove i sličnih diskusija pokrenuti političare da se promijene stvari u vezi izgradnje rodne ravnopravnosti društva.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING