INFO

 • INSPEKCIJA U FBIH U ROKU JEDNOG DANA OTKRILA VIŠE OD 60 NEPRIJAVLJENIH RADNIKA, KAZNE 300.000 KM
 • SANSKI MOST: DOGOVOR O PROGRAMU POTICAJA U INTERESU SNAŽNIJE POLJOPRIVREDE
 • PRESS KONFERENCIJU DANAS ODRŽAO SDP GRADA BIHAĆA
 • VLADA FEDERACIJE BIH: ZA TRI BOLNICE 30 MILIONA KM
 • TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U GATI: MLADIĆ PREMINUO NA LICU MJESTA
 • BEOGRAD: NA MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA VIŠE OD 900 IZLAGAČA IZ 40 ZEMALJA
 • MERKEL O NAPADU U HANAUU: MI NAŠE GRAĐANE NE RAZLIKUJEMO PREMA PORIJEKLU I RELIGIJI
 • MALOLJETNI MIGRANTI I IZBJEGLICE: BRIGO DRŽAVNA PREĐI NA UNSKO-SANSKI KANTON
 • NEMA ZEMLJE ZA STARCE: A DANAS JE SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE
 • ANUBIH: TESKO JE REĆI KOLIKO JE BIH UGROZENA KORONAVIRUSOM
 • ZAKON O ŠUMAMA USK-A ZAHTIJEVA KORJENITE PROMJENE
 • USKORO JAVNI POZIVI ZA LIJEČENJE BORACA I SUFINANSIRANJE DŽENAZA I SAHRANA U FBIH
 • JUBILEJ SA OPTIMIZMOM: BUŽIM DANAS OBILJEŽIO 25. GODIŠNJICU PROGLAŠENJA OPĆINE
 • NERADNIM DANOM U F BIH PROGLAŠEN 2. MART 2020. GODINE
 • U FEDERACIJI BIH POVEĆAVA SE BROJ MALOLJETNIH MIGRANATA, POSTAVLJA SE PITANJE KO ĆE O NJIMA VODITI BRIGU
 • DIPLOMATSKI ZIMSKI BAZAR 2019: DODIJELJENO 249.000 KM UDRUŽENJIMA KOJA RADE SA DJECOM I MLADIMA

BOSNA I HERCEGOVINA: BORBA MJEŠTANA PROTIV MIGRANATA

- U Bosanskom Petrovcu najavljuju da će se boriti do kraja ukoliko kantonalna vlada pokuša preseliti migrante u Medeno Polje. Mještani kažu da nema kompromisa i s migrantima ne žele živjeti...

BOSNA I HERCEGOVINA: BORBA MJEŠTANA PROTIV MIGRANATA

BOSANSKI PETROVAC, 18. augusta - Nedavno je Općinsko vijeće Bosanskog Petrovca usvojilo Rezoluciju kojom od kantonalne vlasti traže da odustanu od prijedloga da centar za migrante u Vučjaku i Biri prebace u povratničko naselje Medeno Polje, nekoliko kilometara od Petrovca.

Vlada Unsko sanskog kantona ponovo je aktualizirala ovo pitanje, bez obzira na upozorenja međunarodnih predstavnika i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), da se prihvatni centri moraju izmjestiti izvan kantona, dakle što dalje od granice s Hrvatskom, i time Europskom unijom.

Bježaćemo ponovo

"Bježaćemo, što ćemo. Pošto su oni zaštićeni, mi ćemo biti građani drugog reda. Ima kompromis, mi ćemo njima dati stoku i kuće, a oni nama nek` daju ono svoje i super. Ne moramo u EU, ljepše mi je po Bihaću hodati i biti u kampu nego čuvati krave i obrađivati zemlju. Prepisaću im sve, a meni neka daju ono što oni imaju", kažu ironično Duško i Slađana Mišćević iz Medenog Polja, koji s još 15-ak povratnika žive u ovom selu nadomak Petrovca. A onda dodaju puni prijetnje: "Blokiraćemo sve i borićemo se do zadnjeg. Nismo bili krivi ni 1995. kad smo odlazili, ni 2001. kad smo se vratili, a nismo krivi ni danas.”

I iz općine najavljuju blokadu magistralne ceste prema Bihaću, jer bi, kako se navodi u Rezoluciji, dodatni problem s migrantima izazvao kolaps u funkcioniranju općine. "Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, građani Bosanskog Petrovca su jedinstveni u stavu da ne dozvole smještaj migranata na teritoriji naše lokalne zajednice. Tražimo od Vlade Unsko sanskog kantona da odustane od načina rješavanja migrantske krize koji se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumskim normama”, navodi se u obrazloženju.

Ovčarska farma

Planirano je da migranti u Medenom Polju budu smješteni u farmama koje su u vlasništvu lokalnog biznismena Halila Bajramovića. On je vlasnik i hotela "Sedra” nedaleko od Bihaća, u kojem su također smješteni migranti, porodice s djecom. Novac za zakup daje Međunarodna organizacija za migracije IOM, a Bajramović je za lokalne medije izjavio da gdje ima migranata ima i novca, te da u Petrovcu griješe što se protive ovoj inicijativi, koja bi mogla donijeti zaradu svima.

Predviđena lokacija u Medenom Polju je farma ovaca izgrađena početkom osamdesetih godina, koja se i sada jednim dijelom koristi u te namjene. Međutim, ukoliko se predstavnici EU i IOM-a protive bilo kakvom izmještanju kampova unutar kantona, postavlja se pitanje zašto se uopće potencira ova priča. Sigurno je samo da nekoliko stotina migranata, koji su trenutno u Vučjaku, ne mogu u uvjetima koji tamo vladaju dočekati zimu.

Predstavnici lokalne vlasti u Petrovcu nisu bili raspoloženi za razgovor, kažu samo da je sve navedeno u Rezoluciji te da se čeka odgovor kantonalne vlasti. Ona se međutim za sada ne izjašnjava o zahtjevu Petrovčana.

Iako ih je malo, ima i onih koji nisu za radikalne poteze, koji razumiju u kakvom se položaju nalaze migranti. "Znam kako im je. I ja sam bio izbjeglica. Treba im naći smještaj na neutralnom terenu. Narod odlazi, nema ga. O ovoj blokadi puta o kojoj se priča, ma to je sve politika. Oni da su ugroženi? Od čega će oni biti ugroženi u vlasti. To je sve politika”, kaže Sead Bolić iz Bosanskog Petrovca. On je ogorčen na lokalnu vlast što se bavi pitanjima koja se ne tiču lokalnog stanovništva, a svakim danom sve više domicilnog stanovništva odlazi iz zemlje.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING