BOSANSKA KRUPA: UPRILIČENA 71-A AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

- Definiciju dobrovoljnog davatelja krvi odredila je Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodni Crveni križ. Dobrovoljni darivatelj krvi svojom slobodnom voljom daje krv, plazmu ili pojedine stanične dijelove krvi i zato ne prima nikakvu novčanu niti drugu novčanu nadoknadu. Krv je jedini nezamjenjivi lijek, a služi u spašavanju ljudskih života i liječenju raznih bolesti. Zamjenskih pripravaka za krv još uvijek nema. Suvremena metoda medicinskog liječenja temelji se na osiguravanju dovoljnih količina krvi i krvnih pripravaka, zato su naši darivatelji krvi jedini izvor dragocjenog lijeka. Jedino što nam preostaje to je plemeniti i humani čin dobrovoljnog darivanja krvi ljudi koji su dio velike porodice dobrovoljnih darivatelja krvi

  • AUTOR: RBK, rtvusk,
  • 14.01.2019 - 17:51
  • 309

BOSANSKA KRUPA, 14. januara - U Bosanskoj Krupi u subotu je organizirana 71. dobrovoljna akcija darivanja krvi.

Prva akcija je bila neposredno po završetku odbrambeno-oslobodilačkog rata. U toj akciji učestvovalo je 13 dobrovoljnih darivalaca. Danas ih je na području općine Bosanska Krupa više od 460. Krv je u ovoj posljednjoj akciji, na poziv Crvenog krža, dao 21 darivalac. I ovaj put, kao dio nezamjenjivog tima je bila Služba za transfuziologiju Kantonalne bolnice „Dr.Irfan Ljubijankić“.

Sedamdesetprva akcija u Bosanskoj Krupi je po riječima sviju izvanredna, a opet kažu, kao i uvijek. Poruka je jednostavna - dođite, darujte i doživi te taj osjećaj.

Iz Crvenog križa općine Bosanska Krupa su najavili i posebnu konferenciju poslije koje će se povesti šira kampanja promoviranja dobrovoljnog darivanja  krvi.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING