BOSANSKA KRUPA: PREVENTIVNO I KOORDINIRANO PROTIV ŠUMSKIH POŽARA

- Profesionalna vatrogasna jedinica Bosanska Krupa organizirala je sastanak na kojem se govorilo o šumskim požarima u 2017. godini, ali i prevenciji, aktivnostima i koordinaciji djelovanja u ovoj godini

  • AUTOR: Press Općine Bosanska Krupa
  • 15.04.2018 - 17:52
  • 292

BOSANSKA KRUPA, 15. aprila - Cilj sastanka odnosio se tematski na unaprijeđenje saradnje, modele razmjene podataka, informacija, tehničke opreme, te kako kreirati plan koji će umanjiti broj požara ili prouzokovanu štetu. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Policijske uprave, ŠPD Unsko-sanske šume, vatrogasnih i lovačkih društava. Kako je istaknuto ovom prilikom, u posljednjih petnaest godina zabilježeno 1039 požara na području bosanskokrupske općine, a od toga 622 požara na otvorenom, što znači da su gorjele šume, livade, nisko rastinje. Na objektima su evidentirana 304 požara, dok je nešto više od stotinu požara bilo u prometu i kroz tehničke intervencije.

Najviše požara zabilježeno je u martu i aprilu jer se u to vrijeme čiste oranice i da se gotovo svi požari događaju zbog nepravilnog paljenja prikupljenog otpada. Alija Salkić iz ŠDP „Unsko-sanske šume“i je kazao da se poduzeće u kojem radi sve teže bori sa požarima i da su štete prouzrokovane požarima na šumama enormne te da će ukoliko se ovako nastavi, anulirati sva ulaganja u obnovu šuma.

U Policijskoj stanici su mišljenja da treba pojačati prekršajno kažnjavanje, uz edukaciju počevši od porodice, škola te kasnije kroz savjetovanja u mjesnim zajednicama. Zaključeno je da se odmah treba napraviti plan hitne koordinacije svih, od policije i prvih dojava o požaru, do nadleženih u Općini kao i udruženja koji su podrška u ovakvim situacijama. Pri tome je nužna bolja koordinacija sa kantonalnim organima, počev od policije i vatrogasaca do tužilačkih i sudskih organa.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING