BOSANSKA KRUPA: ODRŽANA SMOTRA PRIPADNIKA RATNE SJB

- U sadejstvu sa 511.sbbr i drugim jedinicama 5. korpusa Armije RBiH pripadnici Službe javne bezbjednosti Bosanska Krupa hrabro učestvovali na svim ratištima Okruga Bihać

  • AUTOR: Renata Sedić
  • 14.05.2017 - 14:22
  • 442

BOSANSKA KRUPA, 14. maja - Tokom rata tri stanice javne bezbjednosti dobile su najviše ratno priznanje „Zastavu  MUP-a R BiH“. Medju njima je ratna stanica iz Bosanske Krupe.

Pripadnici ove jedinice učestvovali su na svim ratištima u tadašnjem Bihaćkom okrugu. Posebno su se istakli 19. novembra 1994. godine kada su spriječili srpske snage da okupiraju dio slobodne teritorije.Tih sudbonosnih dana i  ratnih godina,bivši pripadnici SJB Bosanska Krupa prisjetili su se na tokom druženja veterana ratnog sastava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova R BIH odlikovalo ih je sa najvišim ratnim priznanjem i   rijetka su  policijska stanica u BiH kojoj je uručena „Zastava MUP R BiH“. Bosanskokrupski ratni policajci dobitnici su Zlatne i srebrene  policijske zvijezde. Borili su se na svim ratištima u Okrugu Bihać,bili su više od tri godine prognani iz svoje Bosanske Krupe.

Ne daju krupski policajci da se  njihova borba zaboravi. Svake godine organiziraju postrojavanje preživjelih pripadnika SJB te kroz druženje ratnih veterana prisjete se najtežeg, ali i najslavnijeg  perioda svoga života.

SJB Bosanska Krupa je u ratu bila u sastavu Centra službe bezbjednosti  Bihać koja je u tri i po godine agresije na našu zemlju,  od skoro 800 pripadnika, izgubila  više od 100 hrabrih policajaca. Krupski policajci organizirali su se i kada je 91. godine u Bos.Otoci uhapšen Milan Martić, predsjednik tzv. SAO Krajine u okupiranim dijelovima Hrvatske.Organizovali se  jesu, ali ni izbliza za godine koje će potom uslijediti.

Koliki je značaj ova jedinica imala u odbrani Bosanske Krupe, govori podatak da je dana 19.11.1994. godine spriječila prebacivanje jačih neprijateljskih snaga u dubini slobodne teritorije u pravcu Perne. Ista jedinica je bila u okruženju u rejonu Podvrana, te se uspješno probila na rejon Paleža, gdje je daleko nadmoćnijem neprijatelju pružila žestok otpor i spriječila dalje napredovanje.U sadejstvu sa 511.sbbr i drugim jedinicama 5. korpusa Armije RBiH pripadnici Službe javne bezbjednosti Bosanska Krupa  hrabro   učestvovali na svim ratištima Okruga Bihać.

Edham Veladžić,ratni načelnik CSB Bihać

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING