BOSANSKA KRUPA: OBILJEŽENA STRATEŠKI VAŽNA POBJEDA NAD AGRESOROM

- U sklopu obilježavanja 23. godišnjice oslobođenja Ćojluka, proteklih dana je u Bosanskoj Krupi organizovano nekoliko programskih aktivnosti. Između ostalih Malonogometni turnir „Ćojluk 2018“, marš stazama 511. slavne bbr. i prigodan program na platou Ćojluka. Danas će biti upriličen obilazak šehitluka, učenje tevhida i Jasina pred duše bosanskohercegovačkih šehida

  • AUTOR: RBK,
  • 11.07.2018 - 14:20
  • 373

BOSANSKA KRUPA, 11. jula - Prije tačno 23 godine borci i starješine 511. Slavne, predvođeni komandantom generalom Mirsadom Sedićem, poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli srušiti južni mostobran „Ćojluk“ i za sva vremena protjerati agresore sa lijeve obale Une.

Prema kasnije zapljenjenim dokumentima moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije, tačnije po završetku operacija u Srebrenici, pravcem preko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg Bihaćkog okruga. U toj odlučnoj bici za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511. slavne, a 2 su nestala i kasnije razmijenjena. Gubici agresora bili su višestruko veći a zapljenjena je i velika količina materijalno tehničkih srestava koja su ubrzo stavljena u funkciju u slamanju agresorske ofanzive „Spržena zemlja“.

Kao i svake godine, u znak sjećanja na najteža vremena, a s ciljem odavanja počasti za poginule borce u toku ratnih dešavanja na brdu Ćojluk, delegacije lokalnih i kantonalnih vlasti, porodica šehida, invalida, političkih partija i nevladinih organizacija, prvo su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi i proučile Fatihu. Nakon toga kolona građana krenula je na jednosatno pješačenje do mjesta gdje se prije 23. godine odvijala odlučna bitka za budućnost cijelog Bihaćkog okruga.

Kod spomen-zemunice na Ćojluku prisutnima su se obratili član komande 511. slavne Edin Pašalić, član nekadašnjeg ratnog sastava brigade Nedžad Mulalić, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i ministar za pitanja boraca i RVI USK Dževad Malkoč koji su podsjetili na značaj bitke i povukli paralelu sa događanjima istog dana u Srebrenici, te se zahvalili svima onima koji su na bilo koji način pomogli da bitka za Ćojluk uđe u anale ratovanja na ovim prostorima.

Kao i obično, pred sam kraj programa, na platou Ćojluka proglašeni su i najbolji učesnici 23. Malonogometnog turnira “Ćojluk 2018”. U kategoriji pionira najbolja je bila ekipa „Lamelaši“, kadeta- „Bubamara“, a u kategoriji seniora „Pekara Đuđa“. Nagradu za fairplay na turniru dobila je ekipa „Građevinarstvo Grošić“.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING