BOSANSKA KRUPA: OBILJEŽENA STRATEŠKI VAŽNA POBJEDA NAD AGRESOROM

- U sklopu obilježavanja 23. godišnjice oslobođenja Ćojluka, proteklih dana je u Bosanskoj Krupi organizovano nekoliko programskih aktivnosti. Između ostalih Malonogometni turnir „Ćojluk 2018“, marš stazama 511. slavne bbr. i prigodan program na platou Ćojluka. Danas će biti upriličen obilazak šehitluka, učenje tevhida i Jasina pred duše bosanskohercegovačkih šehida

  • AUTOR: RBK,
  • 11.07.2018 - 14:20
  • 456

BOSANSKA KRUPA, 11. jula - Prije tačno 23 godine borci i starješine 511. Slavne, predvođeni komandantom generalom Mirsadom Sedićem, poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli srušiti južni mostobran „Ćojluk“ i za sva vremena protjerati agresore sa lijeve obale Une.

Prema kasnije zapljenjenim dokumentima moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije, tačnije po završetku operacija u Srebrenici, pravcem preko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg Bihaćkog okruga. U toj odlučnoj bici za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511. slavne, a 2 su nestala i kasnije razmijenjena. Gubici agresora bili su višestruko veći a zapljenjena je i velika količina materijalno tehničkih srestava koja su ubrzo stavljena u funkciju u slamanju agresorske ofanzive „Spržena zemlja“.

Kao i svake godine, u znak sjećanja na najteža vremena, a s ciljem odavanja počasti za poginule borce u toku ratnih dešavanja na brdu Ćojluk, delegacije lokalnih i kantonalnih vlasti, porodica šehida, invalida, političkih partija i nevladinih organizacija, prvo su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi i proučile Fatihu. Nakon toga kolona građana krenula je na jednosatno pješačenje do mjesta gdje se prije 23. godine odvijala odlučna bitka za budućnost cijelog Bihaćkog okruga.

Kod spomen-zemunice na Ćojluku prisutnima su se obratili član komande 511. slavne Edin Pašalić, član nekadašnjeg ratnog sastava brigade Nedžad Mulalić, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i ministar za pitanja boraca i RVI USK Dževad Malkoč koji su podsjetili na značaj bitke i povukli paralelu sa događanjima istog dana u Srebrenici, te se zahvalili svima onima koji su na bilo koji način pomogli da bitka za Ćojluk uđe u anale ratovanja na ovim prostorima.

Kao i obično, pred sam kraj programa, na platou Ćojluka proglašeni su i najbolji učesnici 23. Malonogometnog turnira “Ćojluk 2018”. U kategoriji pionira najbolja je bila ekipa „Lamelaši“, kadeta- „Bubamara“, a u kategoriji seniora „Pekara Đuđa“. Nagradu za fairplay na turniru dobila je ekipa „Građevinarstvo Grošić“.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING