INFO

  • BIHAĆ: MJEŠTANI ŽEGARA U EKOLOŠKOJ AKCIJI NA VOJNOM BAZENU
  • WHO PRIKUPLJA 675 MILIONA DOLARA ZA BORBU PROTIV KORONA VIRUSA
  • NE ODUSTAJU: GRAĐANI MOSTARA PONOVO BLOKIRALI DEPONIJU UBORAK
  • MUŠKARAC U ITALIJI UMRO OD KORONAVIRUSA, SVE VIŠE ZARAŽENIH
  • SELEKTOR DUŠAN BAJEVIĆ O BARAŽU ZA EURO: VJERUJEM U SVOJE IGRAČE I REPREZENTACIJU
  • BIHAĆ: ZASJEDALE SKUPŠTINE HVIDRA-E USK I GRADA BIHAĆA
  • CRVENI KRIŽ ITALIJANSKE POKRAJINE LOMBARDIJE DOPREMIO VRIJEDNU POMOĆ U BIHAĆ
  • CAZIN: CRVENI KRIŽ SVEČANO DODIJELIO ZAHVALNICE DOBROVOLJNIM DARIVAOCIMA KRVI
  • SPOMENIK VREMENU: JEZERSKI STARI I PRKOSNI GRAD
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UGLAVNOM SUNČANO VRIJEME

BOSANSKA KRUPA: DVADESET ČETIRI GODINE NAKON BITKE SVIH BITAKA 511. SLAVNE

- U sklopu obilježavanja 24. godišnjice oslobođenja Ćojluka, proteklih dana je u Bosanskoj Krupi organizovano nekoliko programskih aktivnosti. Između ostalih malonogometni turnir „Ćojluk 2019“, marš stazama 511. Slavne bbr. i prigodan program na platou Ćojluka. Danas će biti upriličen obilazak šehitluka, učenje tevhida i Jasina pred duše bosanskohercegovačkih šehida, te memorijalni spust na rijeci Uni. Uz obilježavanje godišnjice bitke nad bitkama, Krupljani se danas i 15 godina od njegove smrti prisjećaju svog ratnog komandanta 511.Slavne, brigadnog generala Mirsada Sedića

BOSANSKA KRUPA: DVADESET ČETIRI GODINE NAKON BITKE SVIH BITAKA 511. SLAVNE

BOSANSKA KRUPA, 11. jula - Kao i svake godine, u znak sjećanja na najteža vremena, a s ciljem odavanja počasti za poginule borce u toku ratnih dešavanja na brdu Ćojluk, delegacije lokalnih i kantonalnih vlasti, porodica šehida, invalida, političkih partija i nevladinih organizacija, prvo su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi i zajedno sa Isakom ef. Sedićem proučile Fatihu. Nakon toga kolona građana krenula je na jednosatno pješačenje do mjesta gdje se prije 24. godine odvijala odlučna bitka za budućnost cijelog Bihaćkog okruga.

Samo u nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511-e brigade a dvojica boraca su nestala. Ukupno tokom opsade i oslobađanja  Ćojluka braneći domivinu živote je položilo 55 pripadnika Slavne. U sjećanje na njih ali i sve poginule borace danas je proučen tevhid na šehitlucima u Pištalinama, a predvečer je upriličen memorijalni spust unskim lađama, čamcima i kajacima.  Uz obilježavanje bitke na Ćojluku, krupljani se danas, 15 godina od njegove smrti, na prigodan način prisjećaju svog ratnog komandanta brigadnog generala Mirsada Sedića. Ove godine u organizaciji udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ i „Jasminka Čaušević“, u arapuškoj džamiji bit će proučen tevhid, dok će delegacije demobilisanih boraca, pripadnika Armije RBiH, porodice i prijatelja, obići mezar u haremu Alipašine džamije u Sarajevu, položiti cvijeće i proučiti Fatihu.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING