BITI ZAPOSLEN U BOSANSKOM PETROVCU JE PITANJE SVIH PITANJA

- Kako doći do posla, glavno je životno pitanje i stanovnika Bosanskog Petrovca. U općini koja broji mali broj stanovnika, stopa nezaposlenosti je oko 40 posto. Oni koji rade uglavnom su zaposleni u ovdašnjim pilanama s obzirom da je riječ o kraju bogatom šumom. Odnedavno ovdje se pojavila i strana firma iz Slovenije koja zapošljava značajan broj Petrovčana te je prava prilka za one mlađe da dođu do posla. I dalje po broju nezaposlenih najviše prednjači ženska populacija. Jedan dio njih radno mjesto našlo je u poljoprivredi. Bosanski Petrovac naime ima dobre uvjete za razvoj različitih poljoprivrednih grana, prije svega stočarstva

  • AUTOR: rtvusk
  • 02.03.2019 - 16:57
  • 1721

BOSANSKI PETROVAC, 2. marta -  Sabaheta Mustafić sa porodicom živjela je u Bosanskoj Krupi. Zbog rata je morala napustiti svoj grad, a nakon što joj je u ratnom vihoru sve uništeno, tadašnje okolnosti htjele su da se nastani u Bosanskom Petrovcu gdje i danas živi. Sa troje maloljetne djece krenula je sve ispočetka. Posao je sebi morala pronaći a poljoprivreda joj se tada učinila kao dobro rješenje. Nabavila je kravu te polako učila o stočarstvu.

Danas, ova vrijedna žena proizvodi različite mliječne domaće proizvode, bavi se tovom junadi a tokom ljetne i jesenje sezone prerađuje šumske plodove i povrće. Na ovaj način osigurala je sebi radno mjesto a vjeruje da bi mnogi nezaposleni mogli slijediti njen primjer.

Prema podacima petrovačkog Biroa za zapošljavanje, više od 40 posto radno sposobnih u ovoj općini je bez posla. Ustvari, toliko ih je prijavljeno na evidenciji nezaposlenih. Mnogi su već godinama na birou a značajan broj njih u krtičnoj su starosnoj dobi kada je teško očekivati da će ikada pronaći posao. No, oni mlađi imaju šansu za zaposlenje.

Ovdašnja srednja mješovita škola također nastoji pratiti potrebe tržišta. Od naredne školske godine trebali bi uvesti zanimanje CNC operater za kojim vlada interes na domaćem ali i stranom tržištu radne snage. Odlučeno je to na savjetodavnom vijeću škole u čijem radu učestvuje, pored predstavnika škole, i općina kao i ovdašnji privrednici.

Koliko god su loše društveno - ekonomske prilike u državi a time i u USK, njeni stanovnici koji su odučili ostati, mogu pronaći načine da sebi osiguraju pristojan život. Na tom putu ipak trebaju podršku kako bi njihove ideje postale stvarnost, te donijele dobrobit samoj državi.

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING